Литър мляко за 5 лв., 30 лв. за кашкавал - реално ли е?

27 Юли 2022 | 11:33
3 коментара
Бизнес
Литър мляко за 5 лв., 30 лв. за кашкавал - реално ли е?

В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм кашкавал от краве мляко се предлага за 28 лв., а този от козе - за близо 35 лв. за килограм. Това обаче са единични случаи, смята Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

"Това не е вярно. Цената на млякото е под 3 лева. При сиренето и кашкавала имахме много сериозно поскъпване. Сиренето отиде от 7 на 10 лева, а при кашкавала поскъпването е с над 50% - средната цена е около и над 15 лв. Определени сирена достигат и 25-26 лв.

Потребителите трябва много добре да правят сметка какъв точно продукт купуват - може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му цената на потребителската кошница не е мърдала повече от месец и е с 24% разлика в сравнение с миналата година.

"В световен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Спря възходящото движение на млечните продукти. Наблюдаваме цената на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е отрасълът, който ще понесе най-големи щети. Най-лесният начин потребителят да помогне на българската икономика е като предпочете българския продукт", каза още Владимир Иванов.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лева. Според него изкупната цена на овчето мляко е около 2 лв. и е по-висока с 30% спрямо миналата година.

"Имаме и още една алтернатива - гражданите да си купуват млечни продукти директно от фермите. Истинско овче сирене се предлага между 12 и 15 лв. за килограм", посочи Караколев.

Според него се заформя засушаване, което е свързано основно с пасищните животни. Ще трябва по-голям ресурс за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще влоши много ситуацията, предупреди Караколев.

Добавени коментари

Ване публикува:
27 Юли 2022 | 15:31
Мирооо нещасник прост . Млякото от производителя го изкупуват на 75 стотинки а ни го продават на 5 лева .Ти от продавачите ли си мьршо....
До Миро публикува:
27 Юли 2022 | 14:20
И тебе те бие съчмата! От новия вариант на вируса ще да е....
Миро публикува:
27 Юли 2022 | 13:05
Да реално е и защо не всичко се вдига.На който му е скъпо да си направи сам

Добавете Вашия коментар

TOP