Липсва доверие, няма компромиси! Без резултат са двудневните преговори между ГЕРБ-СДС и ППДБ

12 Март 2024 | 06:42
0 коментара
Политика
България
Липсва доверие, няма компромиси! Без резултат са двудневните преговори между ГЕРБ-СДС и ППДБ

Липсва доверие, няма компромиси! Никой не остъпва от собствената си територия, на принципи и позиции и никой не прави съществена крачка към другия, за да се стигне до общо съгласие.

Без резултат са двудневните преговори между ГЕРБ-СДС и ППДБ за съставяне на общо управление,

това става ясно от изявления на представители на двете коалиции, които пред уикенда проведоха многочасови срещи с цел доближаване на позициите за съставяне на общо управление.

 

По информация на Епицентър. бг  по нито една от конфликтните точки между некоалиционните партньори не е намерен компромис.

 

Към този момент двете страни са далеч от подписване на коалиционно споразумение, за каквото настоя и вицепремиерът Мария Габриел, след като в извънредно изявление преди дни нарече меморандума на ППДБ “опит за политическа търговия и влиза в противоречие с българската Конституция, както и с всички демократични и европейски ценности”.., пише и Труд.бг.

 

Изобщо не е пристъпвано към законодателната програма, в която има подводни камъни, не е актуализирана управленската програма и не е обсъждан съставът на кабинета, където има сериозни точки на напрежение. Това е огромна работа, която тепърва предстои, а двете страни демонстрират липса на доверие, казват източниците на Епицентър. бг.

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА 9 МЕСЕЦА ИЛИ ПЪЛЕН МАНДАТ

 

ГЕРБ-СДС искат да бъде подписан документ за управление пълен мандат.

ППДБ настояват само за 9 месеца, тъй като нямат увереност, че пълен мандат е добра формула за тях. В партията на Бойко Борисов смятат, че не е нормално да се правят ротации на 9 месеца и е добре да се разпише коалиционно споразумение за още три години. 

 

От ГЕРБ-СДС са категорични, че без подписано коалиционно споразумение с ясни отговорности, приоритети и политики, няма да има ротация и по-добрият вариант за страната са избори 2 в 1. 

 

СГЛОБКАТА - КОАЛИЦИЯ ИЛИ ПРОГРАМА

 

ГЕРБ-СДС държат именно на термина "коалиционно споразумение", каквато е европейската практика.

 

 ППДБ измислили сглобката вече да се казва "програма". И избягвали каквито и намеци за "съвместно" или "споделено" управление

От ППДБ  предпочитат да не се използва думата “коалиция” за съвместното управление. Предлагали вместо коалиционно споразумение документът да се казва програма на правителството и не желаели думата “съвместна”.

По отношение на сроковете ППДБ настояват сегашната ротация да важи само за 9 месеца, след което да се прави нова ротация за още 9 месеца.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ - НОВА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ

 

От ППДБ сложили и предварителна червена линия - Асен Василев да остане финансов министър, въпреки мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Василев трябва да бъде сменен. Срещу съпредседателя на ПП гневна позиция разпространиха и кметовете на ГЕРБ, които заявиха, че обещанията за финансиране на общински проекти са останали само на хартия.

От ДБ имали повече претенции за министерски постове, докато от ПП не отстъпвали за позициите в регулаторите и предлагали да са в “общия ребус” на подялба на властта.

 

ППДБ не искали имената на министрите да са в коалиционното споразумение, практика, която е приета в европейските държави.

 

От ГЕРБ-СДС настоявали всичко в документа да бъде описано, за да се знае чия е отговорността.

 

И за ГЕРБ-СДС и за ППДБ е ясно, че ако не се състави прравителство с пъвия мандат, отиваме на избори.

 

Ако не се постигне компромис за общо управление, Мария Габриел ще вземе първия мандат и ще предложи на парламента състав на правителство, научи Епицентър. бг. Ако депутатите го отхвърлят, върху тях пада отговорността за хвърлянето на страната в месеци на нестабилност.

 

ППДБ са дали знак, че за тях вариант е само правителство с първия мандат и при неслучване на ротацията, в момента, в който получат втория мандат по Конституция, ще го върнат веднага.

 

След разговорите в президентството в понеделник от ППДБ и ГЕРБ-СДС си дадоха почивка и екипите не продължиха преговорите. Следващият тур трябва да бъде насрочен според ангажиментите на Мария Габриел и Николай Денков, съобщава Труд.бг.

Добавете Вашия коментар

TOP