Лиляна Павлова: Минаваме към смесена система с тол такси от 2018

12 Ноември 2015 | 09:06
1 коментара
Политика
Лиляна Павлова: Минаваме към смесена система с тол такси от 2018
Ако не е винетка, ще е пътен данък или тол такса. Но това трябва да се плати. Няма как да имаме хубави пътища, ако не плащаме. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод увеличаване цената на винетките в сутрешния блок на bTV.
"Нашите магистрали вече са 800 км. Хем сме най-бедната държава в Европа, хем искаме да имаме най-хубавите пътища. Те струват пари и няма как с магическа пръчка да станат хубави. Предвид факта, че пътният сектор е недофинансиран и пътищата са в лошо състояние, бяхме принудени да увеличим винетния стикер, а на по-късен етап да въведем и тол таксите, за да може плащането да е в зависимост от това кой колко шофира", обясни тя.

"Реалната цена на винетката, според разчетите ни, е 150 лева, но сме гледали от социална гледна точка. Затова правителството реши да приеме и тол система, защото ще е по-справедлива. Чрез нея тировете, които рушат най-много пътищата, ще плащат и най-много", посочи тя. По думите й, сега таксата за товарни автомобили е стигнала тавана.

До 2018 година поетапно трябва да се въведе тол системата в България. Сега предстои да избор на изпълнител. Това ще е един вид електронна винетка, обясни регионалният министър.

Тя уточни, че това ще е в сила само за товарните автомобили: "От 2018 ще плащат тол такса и тогава чувството за справедливост ще бъде възстановено".

Автобусните превозвачи сами ще решат дали да повишат цените на билетите. "За товарните автомобили цената на винетката ще е от 1340 до 1743 лева. За автобусите цената е от 808 до 1050 лева. За леки автомобили цената е 97 лева. Цената не месечния и седмичния стикер също се покачва", продължи Лиляна Павлова.

На упреците, че винетката се покачва при положение, че заплатите са си същите, министърът отговори, че от 2008 г. насам минималната заплата е повишена с 60%. Затова и цените на винетките трябва да се актуализират.

"Нали в крана сметка, за да ги оправим, трябва да има приходи в пътната агенция, които да ги инвестира в ремонт на тези пътища. Повече приходи ще ни позволят повече разходи и повече пътища", заяви Павлова.

Министърът подчерта, че приоритетни са магистралите и първокласните пътища. Тя допълни, че целите са да се инвестира и в тези пътища. "Това е добро начало и ще се постараем резултатите да са видими". "Очаква се приходите през 2016 година да се увеличат със 73,5 млн. лв. Очаква се разходите за винетки, предоставени на "Социално подпомагане" през 2016 година да се увеличат с около 6 млн. лв. и да достигнат близо 18 млн. лв.", поясни тя.

По отношение на зимното почистване министърът съобщи, че вече 2500 машини са в готовност на различни пунктове в страната и имат готовност да започнат работа като падне сняг. Набавени са и необходимите химически препарати, сол и пясък. "Вече обработват в проходите и високите места", допълни тя.
 
Текст: БЛИЦ

Добавени коментари

Селски глупак публикува:
13 Ноември 2015 | 22:44
Тая добре е научила урока от дядо си,който години наред през времето на комунизма ни пи кръвчицата!Как да приема за нормално да плащам една и съща ЛИНЕТКА със собственик на лека кола,който не слиза от нея и навърта по сто хиляди км. на година/няма лошо-върши си работа човека/,а аз за десет години съм изминал толкова/сто хиляди км./.Няма справедливост от тия нови комунисти!!!И сега ореваха орталъка колко магистрали са направили-нищо че не всеки ги ползва.Ще правят ами!Защо са там?!А колко са качествени и завършени напълно е друг въпрос.

Добавете Вашия коментар

TOP