Лидерите на ГЕРБ и СДС Андрей Новаков и Д. Димитров за хода на президента с третия мандат: Р. Радев иска да продължи да управлява още 6 месеца

17 Януари 2023 | 09:37
5 коментара
Политика
Лидерите на ГЕРБ и СДС Андрей Новаков и Д. Димитров за хода на президента с третия мандат: Р. Радев иска да продължи да управлява още 6 месеца

Как политиците в Пиринско разчитат решението на президента Румен Радев да връчи отново третия мандат за съставяне на редовно правителство на БСП и какво предстои? За коментар потърсихме областния председател на БСП Валери Сарандев, който заяви следното: „В сряда предстои провеждането на Национален съвет на БСП, на който ще стане ясно какви правомощия ще бъдат дадени за водене на лидерски срещи. БСП ще направи всичко възможно и ако намери подкрепа, ще състави правителство. Това не зависи само от нашите 24-ма депутати, а от желанието и на другите парламентарни групи. Ако не получим подкрепа, трябва без бавене да се върви напред и да се проведат нови парламентарни избори“, заяви Валери Сарандев, зам. кмет на община Гоце Делчев и ексобластен управител в Пиринско.

Валери Сарандев

Според областните председатели на ГЕРБ  и СДС Андрей Новаков и Димитър Димитров президентът не е направил импровизации, тъй като иска да продължи да управлява със служебните кабинети.

„БСП е неспособна да сформира правителство. ГЕРБ има решение на конгреса, че под никаква форма не можем да влизаме в коалиция с тях. Бившите  коалиционни партньори на БСП също имат резерви заради разминаването по предоставяне на военна помощ на Украйна. Шансът за правителство беше много по-голям, ако третият мандат беше даден на „Демократична България” или „Български възход”. Но желанието на президента е да продължи да управлява поне още 6 месеца. Защото за връщане на третия мандат няма срок, това може да стане и по-късно и извънредните парламентарни избори да са след 2 април.  Докато станат готови изборните резултати, докато се сформира следващият парламент и започне връчването на мандатите, ще мине лятото. Изборите за 48-ото Народно събрание бяха на 2 октомври 2022 г.,  а сега сме 16 януари и сме на етап връчване на третия мандат“, заяви евродепутатът Андрей Новаков и добави, че от следващата седмица започва подготовката в Благоевград за поредните предсрочни парламентарни избори и провеждане на номинационни събрания за   кандидат-депутати. 

Андрей Новаков

„Връчването на третия мандат на БСП за съставяне на редовен кабинет е жест на президента Румен Радев към Корнелия Нинова, защото той два пъти бе избиран за държавен глава с гласовете на ейната партия. Макар и да прелитат „искри“ между двамата, те се уважват. Освен това на всички е ясно, че кабинет няма да има и отиваме на поредните парламентарни избори. Предполагам, че президентът нарочно е дал мандата на БСП, а да може той да продължи да управлява поне още 3 месеца чрез служебното правителство. Аз изкарах 105 дни като областен управител на Благоевград. Политическата нестабилност ще продължи“, заяви  областният председател на СДС в Пиринско Димитър Димитров, който беше назначен за губернатор  през 2014 г. от служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Димитър Димитров

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

1 публикува:
18 Януари 2023 | 08:54
Ходете редовно на баня.
Пепи публикува:
17 Януари 2023 | 19:55
Целуму.....ти си знаеш
Не знам публикува:
17 Януари 2023 | 12:03
Ама коя кражба/ далевера излезе наяве в България като последната НЕХО и винаги цъфва Тулупа от Банкя
Един автобус публикува:
17 Януари 2023 | 12:00
Е много има няма 1-2 леки коли
нема такава партия вече публикува:
17 Януари 2023 | 11:04
Лидерът на сдс се е ангажирал на следващите избори лично да доведе с един автобус всички членове на сдс до избирателните секции.

Добавете Вашия коментар

TOP