"Левицата" отказала на Ваня Григорова, регистрира се в ЦИК и без Мая Манолова

23 Април 2024 | 08:36
0 коментара
Политика
България
Левицата отказала на Ваня Григорова, регистрира се в ЦИК и без Мая Манолова

От "ЛЕВИЦАТА!" се регистрираха в ЦИК за избори "2 в 1", като само преди два дни подписаха за обединение между седем формации за общо явяване, сред които и доскорошни леви политици, като бившия соцлидер Михаил Миков, напуснал БСП. Седмица по-рано от "Левицата" обаче излезе Мая Манолова с нейната формация "Изправи се. БГ", която беше от създаването на коалицията в нейния състав.

В същото време председателят на коалиционния съвет на "Левицата" Костадин Паскалев" заяви, че Ваня Григорова ги е потърсила по-рано във връзка с изборите, преди регистрацията в ЦИК, и се срещнали по нейна инициатива.

От "Левицата" й отказали, защото "в процеса на разговорите е станало ясно, че претенците й са несъвместими с принципите на лявото обединение, а именно - равнопоставеност на участниците в коалиция "ЛЕВИЦАТА!", коментира Паскалев, цитиран от пресцентъра на формацията.

"Смятам, че заявените претенции за еднолично вземане на решения от гледна точка на формиране на политика, определяне на приоритети и кадрово разпореждане в "ЛЕВИЦАТА!" са неприемливи за нас", каза той пред медиите.

По-рано днес общинският съветник от групата на БСП Ваня Григорова обяви, че ще се яви на предсрочните парламентарни избори, а по информация на Dir.bg форматът ще бъде коалиция от партии в левия и центристкия спектър под името "Солидарна България".

От своя страна Цветеслава Гълъбова, която е част от "Левицата", коментира преди няколко дни информацията, че Ваня Григорова и Мая Манолова ще се явят заедно на избори. И обяви точно обратното на казаното днес от Костадин Паскалев, а именно, че Ваня Григорова е била тази, която е отказала офертата на "Левицата" за общо явяване.

"Г-жа Григорова, издигната за кмет на София от БСП и Левицата, отказа нашето предложение за включване в листите. При никакви условия не е съгласна. Г-жа Манолова, която беше част от Левицата, сама е избрала да ни напусне. Беше добре и да ни го заяви в очите. Все пак всички работихме за нейния кандидат, който стана съветник. Яснооо, коалицията ни с БСП вече е минус двама съветници", написа във Фейсбук Гълъбова.

Самата Григорова днес не уточни с кои партии ще се регистрира за вота.

Във формата на "ЛЕВИЦАТА!", която Манолова напусна, ще се явят ПП "Зелена партия", ПП "Земеделски съюз "Александър Стамболийски", ПП "Национално движение за спасение на отечеството", ПП "Политическо Движение Социалдемократи", Сдружение "Ляв поглед", Български общонароден съюз "Бойна дружба", "Национално движение Единение".

"Това е третият път, когато "ЛЕВИЦАТА!" се явява на избори. На местния вот удвоихме резултата си, в сравнение с парламентарните. Убедени сме, че ще успеем да запазим тази тенденция", заяви при регистрацията им в ЦИК Костадин Паскалев.

 

Източник dir.bg

Добавете Вашия коментар

TOP