Летни жеги и сняг до края на октомври

09 Октомври 2023 | 08:31
0 коментара
Любопитно
България
Летни жеги и сняг до края на октомври

През повечето дни в следващите 2 седмици времето в България ще е сравнително спокойно и по-топло от обичайното. Периодично ще преминават бързи студени фронтове, с краткотраен валеж, временно усилване на вятъра и понижение на температурите. 

Облачността в понеделник ще е променлива до обяд, с потенциал за слаби локални превалявания, след което ще се разкъсва до вечерта. Дневните температури ще са между 15 и 20-22 градуса. Във вторник обстановката ще е сходна, отново с възможност за краткотрайни дъждове в незначителни количества, основно около планините в западната половина на страната. Вятърът ще е по-осезаем покрай преминаването на слаб студен атмосферен фронт. Дневните температури с леки колебания ще се запазят. От сряда нататък слънчевите часове ще са повече. От четвъртък и дневните температури ще тръгнат нагоре и в последните дни на седмицата ще са почти летни – в интервала 23-28 градуса.

Следващото по-съществено смущение на приветливото есенно време ще е около 16-18 октомври. Ще нахлуе порция студен въздух с потенциал за валежи и дори гръмотевична активност. Ако се запази текущата прогноза, има изгледи да се оформи средиземноморски циклон с по-значителни повсеместни валежи в Гърция и на по-малко места у нас. Температурите също ще се понижат осезаемо - по високите върхове ще превали сняг.

Около 20 октомври ще последва пореден топъл период с повече слънчеви часове и дневни температури над 25 градуса в обичайно горещите точки у нас.

Добавете Вашия коментар

TOP