Летен фестивал „Еньовски тайнства“ събра стотици в гоцеделчевското село Делчево

24 Юни 2019 | 12:55
0 коментара
Култура

Два дни, събота и неделя, жители и гости на планинското село празнуваха с богата програма празника Еньовден. На фестивала присъстваше кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, жители и много гости на Делчево.

Специален гост на тазгодишния фестивал по повод Еньовден беше  Божана Кацарова – победител в  третия сезон на „Мастър Шеф“ . Тя приготви черешов пай и други десерти, към които прибави билки.

Водеща на програмата, по традиция, беше Румяна Джибова – секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан.

Беше организирана  богата фолклорна програма, която включваше изпълнения на  всички състави на ансамбъл „Топлика“ от село Мосомище. В програмата участваше и  женската фолклорна група от село Левуново с ръководител Мая Стоименова. Изпълнителките бяха облечени с автентични носии, някои от които на 150 години.

По традиция хората, дошли  за празника Еньовден, още преди изгрев слънце тръгнаха за цветя и билки в околностите на селото. Много от тях отново се изкачиха до местността Вълчова тумба, където предната вечер оставиха стомна с „мълчана“ вода и играха хоро около нея. Сутринта те изгориха чучелото, което бяха поставили там, и така символично унищожиха злото и се изпълниха с надежди за добро.

Участниците в конкурса  за най – красив Еньов венец тази година бяха повече от друг път .На първо място журито класира  венеца на селскостопанската гимназия „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев , изплетен от 44 билки. Второто  място спечели малката Ния, чийто венец завършваше с панделка с билки, наподобяващи символа на сдружение „Хроника срещу рака“.

За първи път на тазгодишния еньовденски празник беше представена книга за билките – „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и Република България“ от д-р Драган Йованов – млад учен от Северна Македония, написал много научни статии и вече над 30 книги, включително и за здравословен начин на живот. На представянето присъстваше авторът на книгата.

За поредна година  ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев взе най – активно участие в празника, като на щанда на училището имаше голямо разнообразие от билки.

Присъстващите на  фестивала можеха  да си купят саксия с билка на традиционния благотворителния базар „Билки за лек и аромат“ на сдружение „Хроника срещу рака“, чиято кауза е подпомагане на онкоболни жени.

Добавете Вашия коментар

TOP