Лео Меси стана носител на престижното отличие "Златната топка" на ФИФА за пети път

12 Януари 2016 | 08:23
0 коментара
Спорт
Лео Меси стана носител на престижното отличие Златната топка на ФИФА за пети път

Аржентинската суперзвезда на Барселона Лео Меси стана носител на престижното отличие "Златната топка" на ФИФА за пети път. Нападателят получи приза на официална церемония в Цюрих.

Меси изпревари в анкетата Кристиано Роналдо и съотборника си от Барса Неймар. Луис Енрике, който не присъства на церемонията, съвсем логично грабна приза за треньор на годината. Енрике в първия си сезон като треньор на Барселона завоюва втори требъл в историята на клуба. Отборът се представи впечатляващо, записвайки 50 победи, 4 равенства и 6 поражения. Към трофеите от първенството, Купата на краля и Шампионската лига той добави по-късно Суперкупата на Европа и световния клубен шампионат. Пеп Гуардиола се пребори за една титла във втория си сезон в Байерн Мюнхен - тази в Бундеслигата. Хорхе Сампаоли пък изведе Чили до първи в историята успех на Копа Америка.

Ето и победителите в другите категории: Наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол стана притежание на Вендел Лира, който изпревари Лионел Меси и Алесандро Флоренци.

За най-добра футболистка на 2015 г. бе обявена Карли Лойд, а нейни подгласнички останаха Айя Мияма и Селия Шашич. Най-добър треньор в женския футбол е Джил Елис. Наградата за феърплей на ФИФА беше присъдена на всички организации във футбола, които помагат за интеграцията на бежанците към по-добър живот. Най-добрият футболен отбор на света за тази година е Мануел Нойер, Тиаго Силва, Марсело, Серхио Рамос, Дани Алвес, Андрес Иниеста, Лука Модрич, Пол Погба, Неймар, Лионел Меси, Роналдо.

Бляскавата церемония в Цюрих премина без присъствието на Сеп Блатер и Мишел Платини, които са отстранени от всякаква дейност, свързана с футбол. Събитието беше открито с песента “Thunderstruck” на AC/DC, изпълнена атрактивно от групата 2cellos на две виолончела, а по средата на церемонията се изяви и Леона Люис. Впечатление направи и това, че Лионел Меси този път не дойде с ексцентричен костюм, както досега правеше, а се появи изключително елегантен с черен смокинг. Неймар и Меси помогнаха на отбора си да спечели Шампионската лига миналия сезон, както и първенството и Купата на Испания. Впоследствие през август Меси получи наградата "Най-добър футболист в Европа" за сезон 2014/2015 във версията на УЕФА.

Роналдо през по-голямата част от тази година бе в сянката на Меси и неговите трофеи, затова закономерно остана втори.

От 2008 г. досега призът отива в ръцете на някой от двамата конкуренти. Лионел Меси е първият футболист, който печели "Златната топка" на ФИФА за пети път в кариерата си (2009, 2010, 2011, 2012 и 2015). Досега по три пъти са я получавали Кристиано Роналдо, Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко ван Бастен. През календарната 2015 г. Меси изигра за клуба и националния си отбор 61 мача, в които вкара 52 гола и асистира за 26. С екипа на каталунския тим реализира 48 гола, подаде за 23 и спечели пет трофея. На 30 декември изигра своя мач №500 за Барса. Така след двегодишна пауза аржентинецът отне с лекота трофея на конкурента си Роналдо. Единственият си провал аржентинецът регистрира в Копа Америка, където националният му отбор загуби от Чили на финала. Въпреки това на фона на завоеванията с клуба си този неуспех остана на заден план.

Роналдо миналата година записа за Реал и Португалия 57 мача, вкара 57 гола и подаде за 17, но не успя да се окичи с нито един трофей.

Бразилският феномен Неймар през 2015 г. заплаши сериозно да наруши хегемонията на двамата си колеги, като изигра 62 срещи за Барселона и Бразилия, прониза противниковите врати 45 пъти и подаде за 17 гола. Освен това пое ролята на лидер и се справи успешно със задачата, когато Меси бе контузен. Бразилецът за първи път в кариерата си влезе в тройката, при това напълно заслужено, след като прибави зрялост към невероятната си техника и голови нюх и умения. Неймар е само на 23 години и има всички шансове да измести Меси и Роналдо от върха. /БГНЕС

Лео Меси стана носител на престижното отличие Златната топка на ФИФА за пети път

Добавете Вашия коментар

TOP