Лео Меси изнесе спектакъл на Еспаньол

19 Декември 2016 | 07:01
0 коментара
Спорт
Лео Меси изнесе спектакъл на Еспаньол

Барселона изнесе много силен мач в каталунското дерби срещу Еспаньол, което завърши с категоричен успех на „блаугранас“ с 4:1. Макар да завърши само с един гол в двубоя от 16-ия кръг, Лионел Меси определено изглеждаше като играч от друга планета в сравнение с останалите 21 на терена. „Десетката“ на Барса напомни за някои от най-добрите си изпълнения през годините и беше в основата на всички главоболия за защитата на гостите.

Успехът временно приближи Барселона на 3 точки до лидера Реал Мадрид, който има 37 на сметката си, но и мач по-малко (поради ангажиментите към Световното клубно първенство). Голът на Меси в края и двата на Луис Суарес преди това пък изравниха двамата на върха при листата на реализаторите с по 12 попадения.

Още в 7-ата минута звездното трио в атаката на Барса загатна за класата си, като Луис Суарес се измъкна от пазача си в центъра с топката в крака и пое мощно напред. Той комбинира вляво с Неймар, който напредна по фланга и пусна чудесно центриране по тревата към далечната греда. Меси дотича навреме, за да засече, а топката облиза външната страна на мрежата.

С напредването на времето Еспаньол опитваше да играе по-смело в предни позиции и това изигра лоша шега на гостите. В 18-ата минута Хавиер Масчерано отне топката пред собственото наказателно поле и веднага подаде към Андрес Иниеста. Капитанът без забавяне метна дълъг диагонален пас вдясно за Суарес, който пое на скорост и нахлу в наказателното поле. Вратарят Диего Лопес излезе напред, за да увеличи шансовете за спасяване, ала само изгледа как топката премина покрай него и влезе в далечния долен ъгъл – 1:0.

В 29-ата минута Барселона показа още веднъж силата си на контраатака след несполучлив опит за центриране на Еспаньол при статично положение. Ситуацията породи известни спорове, тъй като играч на гостите остана да лежи пред наказателното поле, докато домакините организираха нападението си. Денис Суарес намери Неймар отляво, който елегантно литна съперник и влезе в наказателното поле. Бразилецът върна назад за Лео Меси, който пробва диагонален изстрел под остър ъгъл от около 14-15 метра, а топката прелетя в аут покрай левия стълб.

До края на полувремето „блаугранас“ продължиха да диктуват темпото, като все пак намалиха оборотите, очевидно доволни от преднината на този етап. Почивката дойде именно при резултат 1:0.

Барса съвсем подчертано излезе с идеята да вкара ранен гол през второто полувреме и в 50-ата минута не беше далеч от постигането на целта. Неймар дриблира с топката около централния кръг, след което комбинира с Меси на няколко метра пред дъгата. Аржентинецът се обърна вляво и изведе Суарес в коридор сам срещу Диего Лопес. Вратарят излезе самоотвержено и блокира изстрела на уругваеца, който след това го закачи неприятно в коляното. Лекарите на Еспаньол опитаха да бинтоват наранената област, ала Лопес нямаше как да продължи и това наложи резервният страж Роберто Хименес да влезе в игра.

В 67-ата минута „Камп Ноу “ се изправи на крака за втория гол, който беше предшестван от истинска атракция с марката на Иниеста и Лео Меси. Първо Иниеста получи труден за овладяване пас пред дъгата и избегна елегантно два опита за фаул, за да подаде и чак тогава да бъде повален. Топката попадна у Меси, който първо я прокара през краката на Хави Фуего, а след това избегна и отчаяния шпагат на Рейес. Аржентинецът премина покрай още двама съперници, за да шутира в тялото на вратаря Хименес. Топката отскочи право към Луис Суарес, който без проблеми порази вратата – 2:0.

Само минута по-късно Меси продължи с невероятните изпълнения. Неймар получи около центъра и тръгна напред, за да намери Меси на няколко метра пред дъгата. Бълхата ускори само за няколко метра и отново се провря през четирима бранители, преди да загуби контрол в наказателното поле. Кълбото се оказа на пътя на Жорди Алба, който с кинжален шут по диагонала направи резултата 3:0.

Третото попадение определено успокои домакините и Еспаньол показа зъби в 79-ата минута. Жерар Морено получи чудесно дълго подаване отляво в наказателното поле и с едно докосване подаде към Давид Лопес, който с шут от точката на дузпата препарира Марк-Андре тер Стеген. Вратарят нямаше какво да стори, тъй като топката влетя по красив начин в горния му десен ъгъл – 3:1.

Барса веднага се вдигна да атакува и в 86-ата минута Лео Меси и Неймар сътвориха още един магически моменти. Бразилецът премина съперник на фланга и тръгна успоредно на наказателното поле, след което пусна тънко към минаващия на скорост Меси. Аржентинецът овладя в пеналта и с един финт залъга двама бранители. С него обаче си и затвори ъгъла, затова диагоналният му шут прелетя встрани от целта.

Все пак в 90-ата минута усилията на Меси се отплатиха и той най-сетне се разписа. Аржентинецът бе изведен на контраатака отдясно и пред наказателното поле комбинира с Луис Суарес, който копна над защитниците обратно към „десетката“. Хименес се поколеба дали да излезе, а Меси просто чукна топката между краката му за крайното 4:0.

Така тимът на Кике Санчес Флорес трябваше да преглътне едва 4-ото си поражение от началото на кампанията. Еспаньол е 9-и с 22 точки.Гонг.бг

Добавете Вашия коментар

TOP