Лена Бориславова призна: Когато ни трябваха 160 гласа разговаряхме с Пеевски

26 Април 2024 | 09:14
0 коментара
Политика
България
Лена Бориславова призна: Когато ни трябваха 160 гласа разговаряхме с Пеевски

Ролята на  политиците е да се борят за това, което са обещали на своите избиратели. Ще се борим и няма да се откажем. Властта не е на всяка цена, доказали сме го вече. Има обективни причини, поради които парламентарната група на ПП-ДБ няма как да е партньор с "Възраждане".

Това заяви Лена Бориславова, част от изпълнителяни съвет на "Продължаваме промяната" пред bTV.

 

 

Бориславова обясни защо ПП-ДБ де факто се коалираха с ГЕРБ, след като се изградиха като политическа сила именно с противопоставяне на модела "ГЕРБ". Тя посочи, че ПП-ДБ са обещали реформи и ги преследват с всички сили. Можело или да се борят, или да седят в опозиция и нищо да не стане, каза Лена Бориславова.

 

Ако ГЕРБ се освободят от ДПС и имат готовност да подпишат реформите, бихме направили отново сглобка, не коалиция. Иначе само коалиция с ДПС - никога, категорична бе Лена Бориславова.

 

„Има неща, които изискват гласове от 160 депутати. В този случай трябва да се търсят гласовете и извън ГЕРБ и ПП, както беше през последните 9 месеца .Затова разговаряхме и с Пеевски. Ако те искат да подкрепят – техен избор, но няма да става на цената на обещани квоти, гарантирани места и лице като г-н Мавров в Здравната каса с досъдебни производства и преписки в ДАНС. Т.нар. сглобка не продължи след ротацията именно защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски по начин, който не е демократичен, в регулаторите и в институциите на държавата“, посочи Бориславова.

 

Ако г-н Борисов поеме ангажимент и го спазва всеки ден и се движим по тази програма, случват се реформи имаме независими конкурси за институциите, тогава ще трябва да управляваме заедно по някакъв ясно написан и гарантиран начин. Ние сме обещали, че за реформите ще се борим и няма да се откажем. Не казвам, че е на всяка цена властта, но когато трябва да се свърши работата имаш два варианта - да се опиташ да я свършиш, независимо от обстоятелствата и да се учиш от грешките си, или да седиш в опозиция, ако не можеш да я свършиш при сегашната композиция“, отбеляза Лена Бориславова.

 


Снимка: bTV

 

Тя отчете, че най-големият успех е спазването на законодателната и управленска програма. Единственото, което подценихме е, че влязохме в така наречената сглобка с ГЕРБ, но подценихме колко зависими са те от ДПС. Ръководителят на ГЕРБ е Делян Пеевски, категорична бе Лена

 

Бориславова посочи още, че ПП-ДБ ще предложат ясни стъпки, с конкретен ангажимент във времето. Пеевски не е готов да работи с ПП-ДБ, смята тя. Така наречената сглобка не се случи, защото отказахме да гарантираме квота на Пеевски в регулаторите и системата на държава, подчерта Бориславова.

Тя смята още, че има договорка между ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев за служебното правителство на Димитър Главчев.

 

С избора на Главчев ГЕРБ загубиха роля на удобна опозиция в управление ГЕРБ няма да говорят с ПП-ДБ след изборите.

 

В студиото на bTV след нея бе депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той заяви, че с вчерашните си действия с отстраняването на председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков ПП-ДБ са взривили диалога с ГЕРБ-СДС. Той не знае дали изобщо ГЕРБ-СДС ще говорят с ПП-ДБ след изборите. Покана за разговори към ПП-ДБ не е много вероятно, скептичен е Тома Биков за коалиция с ПП-ДБ след предсрочните парламентарни избори.

 

"Г-н Желязков погази правилника на НС, за да осигури Здравната каса с бюджет от 8 милиарда да премине в ръцете на г-н Мавров, който беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

В момента, г-н Желязков, вместо да действа както повелява висотата на неговия пост. И 8 милиарда се озоваха в ръцете на г-н Мавров.

Проблемът не е, че е избран с гласовете на "Възраждане", а не с тези на ПП, а това, че за това лице публично се знае, че има преписки и папки в прокуратура и ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще управлява държавния бюджет", каза Бориславова. 

 

"Всеки опит за реформа при ГЕРБ е саботиран с активното въздействие на "Възраждане". В момента, в който се разпадна сглобката, г-н Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС, вместо на висотата на неговия пост и затова сега идва нашата реакция.

 

Той извика комисия за турския поток, принуден от необходимия брой депутати, но подмени дневния ред. Тотален блокаш на всякакви реформи в здравеопазването и даване касата на лицето, което има зависимости. 

Смисълът е да се покаже, че не може такива действия без последствия. Използваме всички лостови механизми, които има демокрацията. Това е нашата роля", каза Бориславова. 

"Ние няма как да сме в коалиция с "Възраждане" по обективни причини. Ние сме сложили на масата едни поставени цели, които не се подкрепят от тях.

Никога досега не сме имали някаква комбинация на гласуване в залата с тях. При нас е важно да се спазва програмата, която сме обещали на нашите избиратели.

 

Ролята на  политиците е да се борят за това, което са обещали на своите избиратели. Ще се борим и няма да се откажем. Властта не е на всяка цена, доказали сме го вече", заяви Бориславова.

Добавете Вашия коментар

TOP