Лена Бориславова: Моделът ГЕРБ и Борисов вече ги няма! Наложената сглобка върши работа

04 Август 2023 | 08:36
2 коментара
Общество
България
Лена Бориславова: Моделът ГЕРБ и Борисов вече ги няма! Наложената сглобка върши работа

Моделът "ГЕРБ" и "Борисов" вече ги няма.

Наложената сглобка върши работа. Започна да решава проблеми, натрупани с годините. Вече има дебати, приети закони, които се отлагаха с години. Не е лесно, но нещата не функционират както преди“.

 

Това признание на Лена Бориславова за работата на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС категорично изчиства образа на бившия премиер и неговата партия от всички съмнения, които до преди половин година бяха внушавани именно от "Продължаваме промяната".

 

Това, за което постигнахме сравнително съгласие в тази трудна комбинация е да се направи протокол за това върху какви базови принципи на сътрудничество ще се обединим. Има готови текстове – те в момента са предмет на обсъждане, изтъкна тя.


Очакването ни е скоро да има подписан документ. Конкретното заглавие и как ще го наречем не е важно, важно е съдържанието“, каза тя във връзка с това ще има ли коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Бориславова каза, че не е сигурно дали това ще се случи тази седмица, защото положението е „изключително динамично“.

 

„Всяка трета жена да бъде обект на домашно насилие – вербално или физически е много тежка диагноза за общество, което така или иначе е ужасно разделено.Такава жестокост, агресия и унижение е абсолютно недопустима“, коментира Лена Бориславова по повод зверството с 18-годишната Дебора, в ефира на БТВ.

 

Всичко това е една много тежка диагноза за общество, което и без друго е разделено.

Тъжно ми е, че живеем в такава среда, но има и доза надежда, че рядко се случва, че обществото обединено излиза и казва, че това не трябва да се случва повече“, допълни тя в сутрешния блок на bTV.

 

„Този въпрос ме мъчи отдавна. Ще споделя една история, която е още от първите дни, в които се сформира кабинета „Петков“.

 

На втория ден отидох на среща за изработване на промените за защита на домашното насилие.

 

Това, което ме шокира тогава е, че тази работна група от две години търсеше подкрепа и парламентарно мнозинство, за да може тези промени да излязат напред.

 

Най-трудно беше да се намери парламентарно мнозинство, което да не го е страх, че ще го обвинят неговите избиратели, че защитава „нетрадиционна ценност“. 

 

Днес е важен моментът, че под обществената енергия и гняв тези страхове отстъпват на заден план.

 

Отговорни сме всички ние, че не сме успели да убедим хората, че трябва да подкрепят тези промени. Дори и аз като член на ПП съм виновна.

Нито една партия не беше готова да гласува промените за интимната връзка без „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ)“, уточни Бориславова.

 

Бориславова не отговори кой е автор на предложенията главният прокурор да има право на два, а не на един мандат, както беше разписано в първоначалния вариант. Не отговори и кой е предложил главният прокурор да води заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС), а не правосъдния министър. Само каза, че част от другите вносители са дали тези идеи. Подчерта обаче, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще настоява в тази си част промените да бъдат в първоначалния си вид.

 Когато се гласуват промените в Конституцията, минимум един месец ще стоят за обществено обсъждане. Мандатът на главния прокурор трябва да е един и по-кратък, настоя Лена Бориславова.

 

Разбирам колегите от "Правосъдие за всеки". И на мен би ми се искало точно този проект, който обсъждахме, да влезе в парламента и да бъде приет. Нужни са ни обаче 160 гласа. Дебатът обаче не е приключил. За да може ГЕРБ и ДПС, които осигуряват мнозинството, да го подкрепят, трябва да бъдат запознати с детайлите с още повече настояване, за да им се промени разбирането", обясни Бориславова.

 

По думите й моделът "ГЕРБ" и "Борисов" вече ги няма.

 

Наложената сглобка върши работа. Започна да решава проблеми, натрупани с годините. Вече има дебати, приети закони, които се отлагаха с години. Не е лесно, но нещата не функционират както преди“, призна Бориславова за работата на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС.

 

Това, за което постигнахме сравнително съгласие в тази трудна комбинация е да се направи протокол за това върху какви базови принципи на сътрудничество ще се обединим. Има готови текстове – те в момента са предмет на обсъждане.


Очакването ни е скоро да има подписан документ. Конкретното заглавие и как ще го наречем не е важно, важно е съдържанието“, каза тя във връзка с това ще има ли коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Бориславова каза, че не е сигурно дали това ще се случи тази седмица, защото положението е „изключително динамично“.
По повод връщането на депутатите в бившия Партиен дом тя каза: „Трябва да има място, където ще ходят да си свършат работата. За мен няма значение къде ще е това“.

Добавени коментари

Драго публикува:
05 Август 2023 | 20:43
джамки, пачки , офета и квачки , куцузи и кавали, всички хърльови и педали , цялата сган босала 20 години изчезва. Новите мераклии дваш. Шечиния нещо сее обаркал ама рак и мерак се не лекува . Мача му е от сганта дека 20 е босала . Па баща му цел живот бичеше в заводо без да плати стотинка . Марио е убав човек . Аллах и Господ да го даруват сас здраве и берекет , и целото му семейство . Нема каурин циганин пумак бабеченин , не секой е помогнал . Шечиния нека каже ели не е тека . Ама бабеченето и пумаците сме неблагодарни . Целата община е в летаргия. Разбудете се , оти Мехмед Вакльов иде .
Марио Асьов публикува:
04 Август 2023 | 09:24
Другите информационни медии трият коментарите за Якоруда. Явно властите окупирали града вече 20 години така нареждат. Жалко за това. Нищо няма да променят. В Якоруда никой не иска Беди, Карафеиз, Айша Х, Сабиха П., Куцузо, Пачката, Джама, Кавалов, Хърльови и подлогите им. Есен на местните избори всички до един ще бъдат изметени. Тези управници са позор за града, обградиха се само с братовчеди, комшииски назначения и щуробаджанащина. Нищо не направиха за Якоруда, за 20 г управление.. провал.. дпс им би шута, но те още се надяват... всяко начало има и край.. и вашият дойде.. това ли е елита на Якоруда, които не знаят чужд език, които са неграмотни половината съветници, които не отвориха нито едно работно място за 20 години, които ви прогонена от Якоруда да се считате по чужбина на гурбет, а те тук си крадат и за тях чужбина е Общината.. ЗА БЕДИ. О, ЗА КАРАФЕИЗ, ДЖАМА, ПАЧКАТА, ДЖЕКИ, АЙША Х. САБИХА П. - това са пиявици кърлежи които само смучат от програмите а ви хвърлят трохи..а на Магдето мъжа скоро ще му щракне белезници

Добавете Вашия коментар

TOP