Лекарите и техните 10 съвета за оцеляване в жегата!

02 Юли 2019 | 12:06
0 коментара
Общество

Как да оцелеем в жегите? Живакът на термометъра ще расте и температурите ще станат непоносими, особено ако не си избягал на море или на планина. Топлината е най-опасна за децата, хронично болните и възрастните хора, затова първо се погрижете за тях да не излизат в часовете след 10 до 19 часа.

Те най-лесно се обезводняват, затова трябва да са пият много течности и да са на хладно,  Това заявиха лекари от столичните болници пред TrafficNews по повод горещите дни тази седмица.

Те съветват да се пият много течности, да не се прекаляват с кафето и алкохола, дори и той да е добре изстуден. Ето още 10 съвета от медицински специалисти как да оцелеем в жегата:

1. Храната трябва да бъде лека, избягвайте мазни и пикантни храни. Яжте по-малко от обикновено като наблягате на супи, предимно постни храни, плодове, зеленчуци, риба и пилешко месо.

2. Пийте повече течности. Ако при нормални температури пиете до 1,5 вода на ден, то по време на жегите изпивайте два пъти повече, като комбинирате със студен чай без захар, може с мед, а също изпитаната класика – студен айрян със или без сол.

3. Носете леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е да носите шапка.

4. Не допускайте голяма температурна разлика между вън и вътре, когато използвате климатик у дома, в офиса, в колата. Разликата не бива да бъде повече от четири - шест градуса, защото иначе вреди на сърцето.

5. Дори и да спите на климатик, избягвайте той да духа пряко и силно срещу вас. Можете да си навлечете най-малкото схващане или възпаление, а може и силна простуда.

6. Носете в себе си винаги вода и ментови бонбони, за да може да се освежите, ако почувствате, че ви премалява в жегата.

7.  Буквално можете да охладите пулса си като увиете китките и глезените с нещо студено или ледено. Там кожата е много тънка, кръвоносните съдове са разположени плитко. По този начин охладената кръв ще циркулира в тялото и ще понижи телесната ви температура с няколко стотни или десети градуса.

8. Не забравяйте слънцезащитния крем, когато трябва да изкарате дълго време на открито. Пораженията за кожата може да са много тежки, когато тя е изложена на директните лъчи.

9. Ако силно се потите в горещо време, добре е вечер не просто да вземете поредния душ, а да направите вана с билки – подходящи са борови игли и подбел, а също за ароматна вана можете да ползвате хвощ, розмарин, кора от дъб.

10. И накрая не забравяйте и домашния си любимец. Той трябва да има непрекъснато прясна питейна вода и е на сянка. При проява на признаци за прегряване - учестено дишане, зачервяване на езика и венците, повишена телесна температура, нестабилна походка или повръщане, животните трябва да бъдат преместени в охладено помещение и да бъдат намокрени с хладка вода. Ако животното е изпаднало в безсъзнание, трябва да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет за противошокова терапии.

Добавете Вашия коментар

TOP