Лекари от Гоце Делчев ругаха и обиждаха експерти на Здравната каса, заловили ги в груби нарушения

06 Юли 2014 | 22:36
0 коментара
Общество

Дежурни лекари в болницата в Гоце Делчев ругаха и обиждаха инспектори от Здравната каса, предаде struma.bg. Грозният скандал станал на 3 юли вечерта в МБАЛ “Ив. Скендеров“.Със заповед на директора на Районната здравноосигурителна каса д-р Румен Кондев в 19,30 часа контролни органи влизат на проверка в МБАЛ “Ив. Скендеров“ - Гоце Делчев. Проверката е за хоспитализация на лежащо болни, реалното им присъствие в болницата и воденето на медицинската документация. Служебните лица, между които са двама финансови контрольори и един лекар, извършващи проверката, са обиждани, нагрубявани и наричани „хиени“, използвани са и други обидни думи. Отношението на дежурните медици в болницата е било грубо и арогантно, потвърдиха от Здравната каса в Благоевград и поясниха, че в хода на проверката е установено, че по документи двама пациенти се лекуват в конкретното отделение, но същите не са били в болницата. Констатирано е и друго грубо нарушение. На седем пациенти, които в момента се лекуват в болницата, документите им са оформени предварително за проведено и приключено лечение и са изписани от болницата с дати, които още не са настъпили - 5, 6 и 7 юли 2014 година.

Фрапантното е, че дори за тези ненастъпили още дати в историята на заболяването са били вписани прегледи за състоянието на пациентите. Към същия документ е приложен и попълнен фиш за извършени изследвания с вписани дати, които още не са настъпили, т.е. в бъдеще време. Такъв фиш съгласно нормативната уредба се изготвя в деня на изписването. Установени са и други нарушения, в историята на заболяването има подпис на пациента, че е получил епикриза от проведеното лечение, която трябва да се издава в деня на изписването. Проверката в болницата продължи и вчера, окончателните резултати ще станат готови следващата седмица.

Директорът на Здравната каса в Пиринско д-р Р. Кондев поясни: "Допуснатите нарушения водят до незаконосъобразно и неоснователно искане от болницата за заплащане на дейност от РЗОК. Във време на недостиг на средства подобно поведение от страна на болницата е грубо нарушение на установените правила и норми. Относно констатираните нарушения ще бъдат наложени санкции. Здравната каса апелира пациентите да подават сигнали при нередности в обслужването. Експертите ще продължат да извършват проверки върху оказваната медицинска помощ, да съблюдават за спазване на правата на пациентите и ще извършват проверки за установяване целесъобразността и законосъобразността на средствата, които трябва да заплати.

За коментар потърсихме и директора на МБАЛ „Ив. Скендеров“ - Гоце Делчев д-р Мария Радойкова, но в момента тя е в полагаем годишен отпуск до края на тази седмица и отсъства от града. Временно до завръщането й на ръководния пост лечебното заведение се управлява от колежката й д-р Виолета Васева, ординатор в отделението по хемодиализа.

Медици от болницата коментираха, че в същия ден колежката им, която е била дежурна в акушеро-гинекологично отделение, е извършила три поредни операции /секцио/, била е уморена в края на работния си ден и стресирана поради здравословни проблеми на близък човек. За поведението си е предприела действия за извинение пред служителите на Здравната каса.

От РЗОК в Благоевград поясниха още, че съгласно действащата нормативна уредба отчитането на медицински дейности без присъствието на пациент, вписването и отчитането на болнична помощ, която не е извършена, е нарушаване правата на пациентите, неизпълнение на Националния рамков договор 2014 за медицински дейности и сключения индивидуален договор на лечебното заведение със Здравната каса. 

Добавете Вашия коментар

TOP