Лекари и студенти искат оставката на Кацаров

10 Декември 2021 | 12:46
0 коментара
Общество
Лекари и студенти искат оставката на Кацаров

Лекари от болница „Лозенец" и студенти от медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, за да изразят несъгласието и недоволството си от решението на здравните власти да превърнат лечебното заведение в Национална детска болница и сливането й с педиатрията "Проф. Иван Митев". Демонстрацията се превърна в своеобразно шествие, което продължи скандиранията срещу Стойчо Кацаров и под прозорците на Министерския съвет и президентството, а след това стигна и до НС. А медиците от "Лозенец" са готови за стачни действия. 

Директорът на болницата доц. д-р Радосвет Горнев обясни причините за несъгласието: „Това нещо нито ще реши проблемите на здравеопазването, още повече на детското здравеопазване, нито пък каузата за детска болница ще може да бъде заменена с едно безпринципно решение“, съобщи той пред Българското национално радио.

Медицинският факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” също обяви своя знак на протест като прекрати всичките си учебни занятия и стажове. 

„С този акт на министъра на здравеопазването Многопрофилната болница за активно лечение „Лозенец“ на практика престава да съществува“, обяви ръководството на факултета на официалния си сайт.

В сградата на „Лозенец“ в момента има 180 легла, а в „Професор Иван Митев“ – 100. От Министерството смятат, че има капацитет пациентите да се преместят там, тъй като и условията са по-добри. Преместване на работното място ще последва и за лекари.

Добавете Вашия коментар

TOP