Лекар разкри кое е най-доброто лечение на коронавирус

21 Февруари 2022 | 12:05
0 коментара
Любопитно

Не само застаряващото население е причина за високата смъртност от коронавирус у нас, а и недостатъчният ресурс в болниците. Такова мнение изрази проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ "Софиямед" в София и ръководител на коронавирусното звено.

Специалистът обяснява, че причините са комплексни и отговорът се състои и в това, че за момента "Делта" вариантът не си е заминал, както и има кадров дефицит в болничните заведения.

"В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши", допълни Попов.

Според него има единен протокол за лечение на болни от коронавирус в страната, но той е препоръчителен, а не задължителен. Причината била, че "няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната".

По думите му най-успешно коронавируса се лекува с моноклонални антитела. Проф. Попов обясни, че пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение.

"Вирусът се неутрализира. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма и нито един смъртен случай", заяви още специалистът.

Що се отнася до това дали пандемията си отива, проф. Попов каза, че има данни за оптимизъм.

Добавете Вашия коментар

TOP