Лекар поиска от дете 20 лева за медицинска бележка

11 Януари 2024 | 10:20
0 коментара
Общество
Благоевград
Лекар поиска от дете 20 лева за медицинска бележка

Да поискаш от дете 20 лева за медицинска бележка и да го отпратиш без нея, защото няма толкова пари. Това се е случило в столичен лекарски кабинет. Сигналът е подаден от майката на детето.

Защо въпреки уверенията на здравния министър, че извинителните бележки за децата ще бъдат безплатни виждаме примери за точно обратното?

Освен че медицинските бележки не са включени в основния пакет дейности на Националната здравноосигурителна каса е изрично регламентирано, че прегледите за деца са безплатни, а издаването на бележката е крайният етап на прегледа и така такса не би следвало изобщо да има.

20 лева за извинителна бележка – с това се сблъсква Петя след като синът ѝ се разболява.„В неделя синът ми беше болен. Беше с 40 градуса температура, много лошо кашляше и помолих дядо му да дойде да го вземе, за да го заведе на дежурен кабинет.

След прегледа, който продължи две минути, лекарят е казал, че за да му издаде електронна бележка трябва да даде 20 лева. Той не е имал толкова пари в себе си и съответно бележка не са му издали“, заяви майката Петя Колева.

След като разбира за шокиращата сума, Петя се обръща към медицинския център за обяснение.„Звъннах на главния им офис и дамата ми каза, че най-вероятно синът ми не е разбрал правилно и цената на бележката е 12 лева – имат такъв ценоразпис. Дори да е 12 лева за мен е безумно потребителската такса да е 2,90, а една електронна бележка да е 12 лева“, допълни Петя Колева.

На брифинг от 12 септември обаче здравният министър заяви, че електронните извинителни бележки ще са безплатни.„Безплатно беше досега. Безплатно ще остане и за в бъдеще“, добави министърът на здравеопазването проф. Хинко Хинков.

Такса за издаване на медицинска бележка и качването ѝ в пациентското досие не би следвало да има, но личните лекари все още изискват тази услуга да им бъде заплатена. Сумата от 20 лева обаче им се вижда неприемлива.„Не бих казала. Не го приемам. Документът е между 2 и 4 лева. Поне така сме си се уговорили“, каза още д-р Валентина Вълева, общопрактикуващ лекар.

Докога таксата ще може да се изисква не е ясно. Според здравното ни министерство такава трябва да се договаря между Българския лекарски съюз и Здравната каса. От НЗОК заявиха, че те не отговарят за таксата, защото не влиза в дейностите, за които плащат./бнт

Добавете Вашия коментар

TOP