Лек спад на ковид болни отчитат от болниците в Пиринско

20 Април 2021 | 13:34
0 коментара
Общество

Лек спад на броя на хоспитализираните с усложнения от коронавируса отчитат болниците в Пиринско. Промяна в посока на намаляване на болните се забелязва в МБАЛ – Благоевград.

 

„Но тя е твърде малка. Над 100 са към момента болните. Затова засега не се предвижда да се закриват ковидни отделения“, заяви болничният директор д-р Огнян Митев.

 

„Няма разлика в динамиката на приема в хирургичното отделение, което е разделено наполовина – за ковидни пациенти и за такива, които не са заразени, но се нуждаят от спешна хирургична операция. Празни ковидни легла няма, защото след всеки изписан постъпва нов пациент с усложнения от коронавирус”, поясни началникът на хирургичното отделение д-р Димитър Димитров. Тази болнична картина важи и за останалите ковидни отделения на държавната болница. Висока остава заетостта и в частната болница ПУЛС. Значително по-спокойна е обстановката в гоцеделчевската болница.

„В момента хоспитализираните са 80 човека, при 101 преди седмица. В болничната микробиологична лаборатория, в която се правят PCR тестове, се отчита намаляване на броя на новозаразените с Ковид-19. Определено се усеща по-малък наплив на болни от коронавирус”, заяви зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Тонгов. Като лекар педиатър той добави, че в момента се забелязват риновируси сред малките пациенти, които очаква неминуемо да се увеличат след разхлабване на противоепидемичните мерки. По отношение на ваксинационния процес д-р Тонгов заяви, че за изминалата седмица в имунизационния кабинет на болницата са доставени 30 нови ваксини на „Пфайзер”.

 

„С предимство са пациентите, записани в Националния електронен регистър, които получават предварително информация от нас кога да се явят за ваксинация, за да се тушира напрежението, което се създаде заради разминаване между датите за имунизация”, добави д-р Тонгов. Индикация за намаляване на броя на заразените с Ковид-19 отчита и шефката на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

„По-малко са изследванията за коронавирус, както и положителните резултати. Обичайно в понеделник и в петък имаме повече проби на пациенти с оплаквания – кашлица, хрема, които искат да се проверят дали не са заразени. Предполагам, че след Великден може да има увеличаване на изследванията. Надявам се до юни третата вълна на коронавируса да приключи”, каза д-р Иванова.

Дотогава трябва да има много по-голяма доставка на ваксини – основно на американските РНК „Пфайзер” и „Модерна”, тъй като интересът към „АстраЗенека“ е слаб. Макар и с поява на различни варианти на Ковид-19, включително и на „български“, д-р Иванова счита, че това няма да доведе до компрометиране на ваксините, тъй като щамът е един и същ, и те въздействат и на мутациите. В края на година пък се очакват ваксини, които са разработени и на основата на новите варианти. Към вчерашна дата нямаше нито един регистриран новозаразен с Ковид-19 в Благоевградска област, което е обичайно за неделния ден, пише „Струма“.

Добавете Вашия коментар

TOP