Легендарният гимнастик Йордан Йовчев се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

22 Март 2024 | 21:29
0 коментара
Спорт
Благоевград
Легендарният гимнастик Йордан Йовчев се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

Легендарният гимнастик Йордан Йовчев се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани". Тя е за моряците Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година.

Йовчев е единственият българин, а и гимнастик, участвал на цели шест олимпиади. Част от постиженията му са: през 1991 г. на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст в Атина става вицешампион в многобоя; през 1996 г. на Европейското първенство в Копенхаген е вицешампион на халки и четвърти в многобоя; през 1996 г. на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки; през 1999 г. на Световното първенство в Китай е бронзов медалист в многобоя; през 2000 г. на Европейското първенство в Бремен се нарежда четвърти на халки; през 2000 г. на Олимпийските игри в Сидни става бронзов медалист на земя и халки; през 2001 г. на Световното първенство в Гент е шампион на земя и халки; през 2002 г. на Европейското първенство в Патра е шампион на халки, вицешампион на земя и вицешампион в многобоя; през 2002 г. на Световното първенство в Дебрецен става вицешампион на халки и земя; през 2003 г. на Световното първенство в Анахайм е шампион халки и земя; през 2004 г. на Олимпийските игри в Атина взема бронзовия медал на земя и сребърния на халки; през 2009 г. на Световното първенство в Лондон е втори на халки.

Йовчев е най-добър спортист на Балканите в анкетата на БТА – 2003 г. и спортист номер 1 на България – 2001, 2003 г.

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 г. – Никулден, Деня на моряците. Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, Лудогорец, Арда, Берое и Етър, както и от втородивизионните Беласица, Монтана и Литекс.

В кампанията участваха още:

– Голмайстор №1 в историята на националния отбор Димитър Бербатов; Рекордьорът по мачове за националния отбор Стилиян Петров; Треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев и изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев; Капитанът на националния отбор Кирил Десподов; Дългогодишният капитан на ЦСКА Тодор Янчев; Президентът на Хебър Владимир Гаджев; Футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова; Бившият национал Илиян Мицански и спортният журналист Стефан Дамянов; Помощник-треньорът на Лудогорец Светослав Дяков; Националът Илиан Илиев-младши, който в момента носи екипа на гръцкия Кифисия; Скаутът на Борусия Дортмунд Николай Илиев; Управителят на Беласица Герасим Заков.
– Олимпийската шампионка, световна рекордьорка и председател на БОК Стефка Костадинова; Легендата Христо Марков, който притежава всички възможни златни медали в тройния скок; Спортист №1 на България за 2000 г. Тереза Маринова, която на олимпиадата в Сидни печели златен медал в тройния скок; Легендата в скока на височина – Йорданка Благоева; Спортист №1 на България за 2015 година Габриела Петрова (троен скок).
– Професионален боксьор №1 у нас Кубрат Пулев; Президентът на боксовата федерация Красимир Инински; Първият олимпийски шампион по бокс на България Георги Костадинов – в категория 51 килограма на игрите в Мюнхен през 1972 г.; Ангел Ангелов – сребърен медалист от Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., който след това става най-успешният боксов треньор в историята ни.
Носителят на Купа „Странджа“ Радослав Росенов, който е и трикратен европейски шампион до 22 г.; Треньорът на националния отбор по бокс за мъже Жоел Арате и помощникът му Валентин Поптолев; Рами Киуан – носител на златен медал от Купа „Странджа“ през 2023 г.; Кристиян Николов – носител на златен медал от Купа „Странджа“ през 2023 г.; Боксов клуб Пирин Благоевград.
– Спортист №1 на България за 2022 и 2023 година Александър Везенков, който се включи от САЩ; Мъжкият национален отбор по баскетбол; Баскетболните легенди Георги Глушков – президент на федерацията, и Георги Младенов – треньор на Миньор Пк; Баскетболен клуб Черно море Тича; Женският баскетболен отбор на Монтана; Бившата националка Лилия Янкова.
– Волейболните легенди Евгени Иванов и Николай Иванов, както и клубовете ЦСКА, Левски и Монтана; Съставите на девойките до 18 и 20 години на ЦПВК.
– Федерацията по гимнастика – чрез Красимир Дунев (президент), както и от състезателите от националните отбори – мъже, младежи, девойки, състезатели по спортна гимнастика от Федерацията по адаптирана физическа активност.
– Невяна Владинова – вицепрезидент на Българска федерация по художествена гимнастика; Националките Боряна Калейн и Стилияна Николова; Треньор №1 за 2023 година в художествената гимнастика Марияна Памукова; Клубът по художествена гимнастика Локомотив София.
– 10-ата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова.
– Звездата ни във вдигането на тежести Карлос Насар.
– Плувецът Петър Мицин, който е трети в анкетата Спортист на годината, взе Спортен Икар бе и избран за Най-добър млад спортист у нас; Габриела Георгиева – на световното първенство по плуване в Доха тя финишира шеста на 200 метра гръб и подобри националния рекорд с 2:09.95 минути. Класирането й е четвъртото най-добро за женското ни плуване на световно първенство на голям басейн.
– Легендата ни в биатлона Ирина Никулчина.
– Легендата в самбото Мария Оряшкова (шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка) и председателят на федерацията Росен Димитров.
– Националите по ски-ориентиране Антония Григорова и Станимир Беломъжев.
– Клубовете по водна топка Славия и ЦСКА.
- Софийските мечки – шампионът на България по американски футбол.
– Уредникът на Националния музей на спорта Катя Иванова.
– Кампанията за първи път излезе от пределите на България благодарение на бившият треньор на ЦСКА – сърбинът Саша Илич. Той, също не остана безучастен, макар сега да е начело на гръцкия Атромитос.

Очаква се още тимове, а и големи фигури в родния спорт да подкрепят кампанията. Близките и приятелите изказват огромна благодарност на всички, участващи в нея. И вярват, че компетентните органи правят всичко възможно Любомир Чанев и Данаил Веселинов скоро да се приберат у дома.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP