Лазар Копринаров, политолог: Очевидно, „загниването“ в Съдебната система е доста дълбоко

03 Декември 2015 | 06:48
0 коментара
Политика
Лазар Копринаров, политолог: Очевидно,  загниването  в Съдебната система е доста дълбоко

Случаят със съдия Румяна Ченалова и бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, вече познат сред обществото като „Яневагейт“, започна да се разплита и в някаква степен обяснява и случващото се с Христо Бисеров. Това каза за ‘‘Фокус’’ , Лазар Копринаров, политолог и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

По негови думи „гнилите ябълки“ не олицетворяват само Ченалова и Янева, а и други публични личности.

„Очевидно, загниването в Съдебната система е доста дълбоко“, коментира Лазар Копринаров. По отношение на другите, замесени имена в разговора, политологът бе категоричен, че цялата информация трябва да бъде обстойно проверена, защото именно това е главната задача на Висшия съдебен съвет.

Копринаров допълни, че проблемът не бива да се свежда само до там дали записите са легални, или не, защото има имного факти, които трябва да бъдат проверени, а този, който е записвал нелегално трябва да понесе последствията от тези си действия.

По негови думи, разследването трябва да се проведе от лица, които не са въвлечени и нямат интерес делото да се развие в една или друга посока.

Лазар Копринаров изрази силно безпокойство по отношение на случващото се в Българската съдебна система.

„Силно ме безпокои това, което става в Съдебната система още повече , че вече стана ясно, че Софийският градски съд е оправдал по всички обвинения Христо Бисеров“, коментира политологът.

По думите на Копринаров изходът от съдебното дело е акт, който показва , че ситуацията в Съдебната система на Република България е доста усложнена. Решението, само по себе си, показва, че съдебната власт се опитва да закриля подобни очевидни нарушения на законодателството на страната.

Припомняме, че бившият зам.-председател на Народното събрание и ексдепутат от ДПС, Христо Бисеров беше оправдан от Софийския градски съд (СГС) по всички обвинения срещу него.Състав на СГС с председател Снежина Колева обяви с присъдата си, че обвиненията срещу Бисеров са останали недоказани.

Той беше даден на съд за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметки в Швейцария.Делото срещу него приключи само в едно заседание, на което беше разпитан само един свидетел и бяха приети две експертизи.

Добавете Вашия коментар

TOP