Лавандула, лайка, жасмин: 7 ароматни масла за хубав сън

29 Февруари 2024 | 07:12
0 коментара
Любопитно
България
Лавандула, лайка, жасмин: 7 ароматни масла за хубав сън

Добрият и здрав сън е един от най-важните фактори за поддържане на здравето. През нощта тялото се отпуска, почива и възстановява силата. Ето защо е много важно да не забравяте да следите психическото си здраве, нивото на стрес, на което сте изложени, режима на работа и почивка, както и хигиената на съня. Това ще ви помогне да заспивате бързо и дълбоко, ще намали тревожността и ще избегне кошмарите.

За щастие днес вече са проведени и продължават да се провеждат много научни изследвания върху ефектите на природните продукти върху нашия сън и здравето като цяло. Доказано е, че едни от най-подходящите са етеричните масла, които могат да се използват по различни начини. Ето кои масла могат да се отразят добре на съня ни:

  • Масло от лавандула
Източник: iStock/Getty Images

Ароматното лавандулово масло често се препоръчва за медитация в източните духовни практики. Отдавна е отбелязано, че насърчава вътрешния мир и хармонията, облекчава стреса и раздразнителността, „прогонва” лошите мисли, чувството на завист и негодувание, подпомага развитието и себепознанието, просветлява ума и сетивата.

  • Масло от лайка
Източник: iStock/Getty Images

Друго от най-добрите етерични масла за добър сън е обикновената лайка. Този натурален продукт е сред препоръчителните за неспокойни хора, които преди лягане не могат да загърбят мислите, които ги тревожат. В допълнение, това е едно от най-подходящите масла за лечение на проблеми със съня при деца, независимо дали имат трудности със заспиването или неспокоен сън.

  • Масло от бергамот

Силен естествен антидепресант, подходящ преди всичко за премахване на симптоми като постоянна умора, липса на интерес към живота, депресия и унилост. Попадайки в тялото, летливите съединения на бергамота активират отделянето на допамин и серотонин, които са „отговорни” за усещането за удоволствие, спокойствие и увереност.

  • Масло от тамян
Източник: iStock/Getty Images

Етеричното масло от тамян може да ви помогне да заспите по-лесно. Облекчава кошмарите, паразитните мисли и психическото безпокойство. Докато успокоява, не потиска когнитивните способности. Широко използван в техники за релаксация и медитативни практики.

  • Масло от сладка майорана

Маслото от сладка майорана често се използва за лечение на настинки и лошо храносмилане, но също така може да подобри качеството на съня ви, особено ако работите на смени. Това се потвърждава от проучвания, включващи медицински сестри, работещи нощни смени. Етеричното масло може да регулира сърдечния ритъм, да отпусне мускулите и да има цялостен успокояващ ефект.

  • Масло от жасмин
Източник: iStock/Getty Images

Вдишването на етерично масло от жасмин може да доведе до регулиране на сърцебиенето и успокояване на нервната ви система, което ще насърчи тялото ви да се отпусне и да заспи. Известно е също, че повишава активността на мозъчните вълни и повлиява положителните емоции, което може да има антидепресантен ефект.

  • Масло от ванилия

Етеричното масло от ванилия регулира кръвното налягане и тревожността, успокоява ви и помага на тялото да заспи по-бързо. Привлекателният аромат напомня на мнозина за комфорт. Етеричното масло от ванилия обаче не трябва да се бърка с екстракт от ванилия, който е само за готвене. Съставките за готвене нямат седативен ефект и етеричното масло никога не трябва да се добавя към храната.

Автор: Елизабет Астарджиева

Добавете Вашия коментар

TOP