Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на верига ресторанти за бързо хранене да заблуждава клиентите си, че влага в сандвичите кашкавал, след като на практика ползва заместител – топено сирене, съобщиха от институцията.

За подобно нарушение Законът за защита на потребителите (ЗЗП) предвижда и глоба до 30 хил. лв.

В съобщението на комисията се съобщава, че на ценоразписа, върху светещо табло и на витрината в обектите си, както и на интернет страницата на фирмата, влаганата съставка е описана като "кашкавал".

При проверка на фактурите от производителя станало ясно, че артикулът е "топено сирене на триъгълни парчета". Върху представената пред контролния орган опаковка на продукта пък било записано: "Нарязано топено сирене. Триъгълни филийки.", а на етикета на производителя върху кашона стоял надпис: "Топено сирене".

Очевидно става дума за несъответствие между посочения от производителя вид на продукта и начина на представянето му в ресторантите от веригата. Комисията счита, че невярната информация в рекламните материали относно вида на влагания продукт, като част от съставките на различните сандвичи, заблуждава потребителите и е възможно да повлияе на решението им за покупка, допълват от КЗП.

В съобщението на институцията не се посочва името на веригата ресторанти за бързо хранене.

Преди месеци стана ясно, че основните нарушения при производството на хляб у нас са лошата хигиена, примесите и чуждите тела.