Къщите за гости в Сапарева баня хлопнаха кепенци

02 Февруари 2022 | 07:52
0 коментара
Бизнес
Къщите за гости в Сапарева баня хлопнаха кепенци

Къщите за гости в Сапарева баня временно са спрели да посрещат гости заради високите сметки за ток, пише struma.bg.
 

 


В курорта Сапарева баня има над 120 къщи за гости и хотели. Собствениците на къщи за гости се оплакват и от липса на клиенти този сезон. Основните им посетители са млади хора, които те не желаят да приемат в туристическите си обекти.

“Временно сме спрели работа. Няма клиенти и не си заслужава да пускам по един-двама души, а да отоплявам цялата къща. Отоплението е на пелети.

До миналата година плащахме по 350 лв. за тон, които стигаха за около месец, сега цената им скочи на 650 лв. Клиентите, които търсят места за настаняване, са млади хора, които не са предпочитани като гости. Напият се и чупят обзавеждането.

Улегнали клиенти нямаме, най-вероятно заради пандемията, или нямат финансови възможности за почивка. Тези клиенти, които могат да си позволят да си отпочинат за няколко дни, искат в къщата за гости да има минерален басейн или джакузи, да няма хазяи, да са си самостоятелни, но там и цените са по-високи, от порядъка на 60-80 лв. за нощувка. При нас цените са 45 лв. за нощувка. Надявам се през лятото да отворим къщата. Тогава е топло и няма разходи за отопление”, заяви Иванка Стратева.

Оказа се, че и туристическото дружество в Сапарева баня е хлопнало кепенци поради високите цени на тока.

Управителката Емилия Ранчова заяви: “Туристическата спалня сме я зазимили преди Нова година. Цените на тока са непоносими и е по-добре да не работим, отколкото да търпим загуби”.

Райна Джоргова, собственичка на къща за гости, сподели: “Нямаме клиенти, а и цената на тока е висока и не работим. Ще чакаме лятото. Държавата не ни подпомага. Дава се възможност на големите хотели, а ние, малките, да се спасяваме сами”.

“Поработваме само когато се напълни къщата, но това се случва рядко”, заяви Невенка Говедарска, собственичка на две къщи за гости с по 4 спални. Тя ги отдава под наем срещу 120 лв. за цялата къща за една нощувка за 6 човека, тъй като има вариант и за още две легла, но клиенти няма. 

Управителят на къща за гости “Рилски тераси” Васил каза, че все още не са усетили високите цени на тока, тъй като са отворили къщата през средата на декември. “Още не сме усетили високите цени на тока, но изчакваме новата фактура и ако е непоносима, ще затворим”, категоричен бе той.

Собственици на хотели в Паничище се оплакаха, че въпреки снега, който натрупа тези дни, туристи има само в петък, събота и неделя, което не може да им покрие разходите за отопление и за храна поради поскъпването и на хранителните продукти.
Въпреки всичките им оплаквания в Сапарева баня продължават да се строят къщи за гости и хотели.

Добавете Вашия коментар

TOP