Къщи за гости и заведения в Сапарева баня хлопнаха кепенци в пика на пандемията

26 Октомври 2021 | 09:22
0 коментара
Бизнес
Къщи за гости и заведения в Сапарева баня хлопнаха кепенци в пика на пандемията

Къщи за гости и заведения в Сапарева баня хлопнаха кепенци в пика на пандемията.

“Аз не работя. Не зная дали се изисква сертификат и за гостите на къщи за гости, никъде в никоя заповед не е упоменато. Аз самата се страхувам да не се заразя и това е една от причините да не  работя. Ще изчакам да отмине пандемията и тогава може да приемам отново гости”, заяви Евелина Нешева, собственичка на къща за гости в курортния град. Общинският съветник Светослав  Андреев, който е собственик на къща за гости в родното си село Сапарево, което се намира на около 1 км от Сапарева баня, коментира обстановката така: “В момента къщата ми за гости не работи. Отмина силният сезон и няма почиващи. Няма и яснота дали собствениците на къщи за гости трябва да изискваме сертификати от клиентите. Аз съм против насилственото изискване за ваксиниране. Нека всеки да направи своя избор да се ваксинира или не. Когато управниците решат какво да правим, ние, малките собственици на къщи за гости, тогава ще отворя. То големите хотели не могат да издържат, та ние ли?”, заяви Св. Андреев.

В центъра на Сапарева баня се намира най-посещаваната закусвалня от гости на града и от местни. Сега тя е преминала на тричасов работен ден с клиенти от 11,00 до 14,00 ч.

Клиентите дават поръчка от вратата на заведението и се хранят навън.

„Минахме на тричасов работен ден, за да може да удържим и да не фалира закусвалнята. Сега времето все още позволява клиентите да се хранят навън, но като застудее, ще предлагаме храна само за вкъщи, дано по-бързо отмине тази пандемия, иначе ще останем без работа”, коментира една от работничките в кухнята.

Близо до закусвалнята се намира нова, модерна пицария. Тя пък не работи от месец заради малкото клиенти, които влизат. Пицарията срещу минералната баня в града работи само с клиенти, които консумират отвън. „Помещението е малко и няма как да влизат клиенти дори и със сертификат. Предпочитам да предлагам пиците на тези, които консумират отвън. Когато застудее времето, ще предлагам само пици за вкъщи, поне докато отмине пандемията. Надявам се да е по-скоро”, заяви собственичката. 

„Пикът на сезона е през лятото, до месец септември, след това драстично намаляват почиващите. Намаляват и клиентите по заведенията и в къщите за гости. Така е, докато не завали сняг”, коментираха местни жители.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP