Кървава равносметка след терористични атаки в Париж: 129 жертви, 352-ма ранени, 99 в тежко състояние

15 Ноември 2015 | 17:42
0 коментара
Общество
Кървава равносметка след терористични атаки в Париж: 129 жертви, 352-ма ранени, 99 в тежко състояние

Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция – Париж, е 129 жертви до момента – повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.

103-ма от загиналите при терористичните атаки в петък вечерта в Париж са идентифицирани, но между 20 и 30 още не са разпознати, съобщи по-рано днес премиерът на Франция Мануел Валс. Очаква се идентификацията да приключи до часове.

В кървавата баня във френската столица са участвали три терористични групи. Френските власти днес съобщиха имената на двама от терористите-камикадзета, които се взривиха във френската столица. Това са 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефа, чийто брат и баща бяха задържани, и сирийският гражданин мигрант Ахмед Алмохаммед. Той е влязъл в Европа през Гърция и е продължи по балканския маршрут на миграцията през Македония и Сърбия. Френският вестник „Фигаро“ разкри името и на трети от общо 7-те терористи в Париж. Той е Абдулакбак Б. Повече подробности за него, обаче, изданието не дава. До този момент са задържани 5-ма души от белгийската полиция във връзка с терористичните атаки в Париж. Те бяха арестувани в брюкселската община Моленбек-Сен-Жан. Там живее голяма мюсюлманска общност, сред която и радикално малцинство.

По-рано днес властите във Франция откриха и три автомата Калашников в автомобила, който е бил използван от терористите по време на нападенията им в Париж в петък вечер. Автоматите са открити в използвания от убийците автомобил Seat Leon в Монтрьой в Сен Сен Дьони, регион Ил дьо Франс, Северна Франция. При всички престрелки се използвали различни модификации на автомата „Калашников“. 

Двама от терористите, които атакуваха френската столица Париж, са били на възраст между 15 и 18 години. Това пък съобщи френското радио Europe 1, но тази информация до момента не е нито потвърдена, нито опровергана.

Междувременно днес Франция поиска да се свика извънредно съвещание на министрите на вътрешните работи на Европейския съюз на 20 ноември в Брюксел, за да се засили борбата срещу тероризма след атентатите в Париж. Борбата срещу тероризма трябва да се поведе още по-енергично на всички равнища и особено на европейско и международно, се посочва в комюнике на френското министерство на вътрешните работи.

"Ние имаме нужда от всички, включително и от Русия. Европа трябва да се съвземе. Ние сме във война", каза бившият президент Никола Саркози след срещата си с държавния глава Франсоа Оланд. "Обявиха ни война и има реална опасност от повторение на подочни събития", подчерта Саркози.

"Направих моите предложения на Оланд, които ще изложа и пред французите. Ние обаче трябва да си направим изводите от пропуските и да адаптираме и насочим всички наши сили към тези, които подпомагат джихадистите и тези, които практикуват джихад", каза още той. Саркози призова за преразглеждане на миграционната политика на Европа. "Европа трябва да преразгледа миграционната си политика. Няма връзка с това, но проблемът съществува", каза още Саркози и призова за анализ на положението в Сирия и последствията от ставащото там. В кървавата баня във френската столица са участвали три терористични групи.

 Кървавата баня в Париж е траела 30 минути, показва хронологията на кървавата баня, представена от прокурора на Париж Франсоа Моленс.

Съгласно последователността на събитията, уточнена от следствието и представена от Моленс, първият взрив е станал в 21:20 местно време до стадиона "Стад дьо Франс" по време на приятелския мач Франция-Германия.

„На място бяха открити две тела, едното на терориста смъртник, а второто на минувач“, уточни прокурорът, цитиран от ТАСС.

Минути по-късно, в 21:25, е имало интензивна стрелба в 10-и район на Париж пред ресторанта „Малката Камбоджа“ на улица „Алибер“. Там на място са убити 15 души, още 10 са ранени. „Според показанията на очевидци терористите са се придвижвали с кола „Сеат“, добави Моленс.

В 21:30 е имало втори взрив пред "Стад дьо Франс". Бомбата е била задействана от терорист самоубиец. До този момент са задържани 5-ма души от белгийската полиция във връзка с терористичните атаки в Париж.

В 21:32 е имало нова престрелка, този път в 11-и район на Париж на улица „Фонтен-о-Руа". Там са убити 5 души, 8 са ранени. "Терористите също се намирали в черен автомобил „Сеат“, уточни прокурорът на Париж.

В 21:36 стрелба в същия квартал на улица "Шарон"- 19 души убити, 9 ранени. Престъпниците отново са били със „Сеат“.

Пак минути по-късно, в 21:40, е станал взрив на булевард "Волтер". Терорист смъртник е задействал взривно устройство. Тук тежко ранен е един човек, а много други са получили не толкова тежки наранявания.

В 21:40 ч. трима въоръжени терористи са спрели с автомобил „Поло“ пред концертната зала "Батаклан" в 11-и район на Париж. "Въоръжените лица влезли вътре и започнали стрелба. По време на действията си те споменавали Ирак и Сирия“, каза Моленс. Единият от терористите е ликвидиран по време на последвалия щурм. Другите двама са загинали при задействането на взрива. От заложниците са убити 89 души.

В 21:53 е имало още един взрив край стадиона "Стад дьо Франс", приведен в действие от терорист смъртник. "При всички престрелки се използвали различни модификации на автомата „Калашников“, посочи столичният прокурор. Следователите откриха няколко стотин гилзи с калибър 7, 62 милиметра.

Всички пояси на смъртниците са били с една и съща конструкция и пълни с поразяващи елементи за нанасяне на максимални щети", каза още Моленс. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP