Кьовеши: Получихме информация за измами с евросредства в България

16 Март 2022 | 16:24
0 коментара
Политика
Кьовеши: Получихме информация за измами с евросредства в България

"Започнахме да разследваме над 120 случая, в края на тази или началото на следващата седмица ще публикуваме годишния доклад. Получихме информация за измами с евросредства в България, свързани с обществени поръчки, информация, свързана със злоупотреби в сферата на селското стопанство, строителството, фондовете за възстановяване след COVID-19. Това са основните видове престъпления, които разследваме и по които сме получили сигнали от българските граждани", заяви европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиерът Кирил Петков. Тя е на посещение в България.

"Благодаря на министър-председателят Кирил Петков за неговата решителност, лидерство и ясна визия относно борбата срещу корупцията. Ние споделяме едни и същи приоритети и говорим на един и същи език. Ако няма разкриване на измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", подчерта Кьовеши. 

"Има няколко канала за докладване на подозрения за измами. Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво. Получихме многобройни сигнали за нарушения, сега е време българските власти да започнат да работят по много сложни случаи заедно с нас, затова сме тук. Важно е българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура", добави тя.

Кьовеши уточни, че са получили рекорден брой жалби от България.

"Благодаря на г-жа Кьовеши за изчерпателния разговор, който премина в много конструктивен дух и с общата амбиция да работим заедно и да покажем, че България не е място за нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани в еврофондове". Това каза от своя страна премиерът Кирил Петков. 

"Всички престъпления, свързани с европейски пари след 2017 г., могат да бъдат обект на разследване", подчерта Петков.

Добавете Вашия коментар

TOP