Къде са парите? Как харчовете и отчетът на „Отровното трио“ се разминаха

11 Декември 2020 | 06:44
1 коментара
Политика

"Правен свят"

Антиправителствените протести в България, започнали през лятото на 2020 г., успяха да заглушат славата дори на пандемията от коронавирус у нас. Започнали спонтанно през юни месец, малко по малко демонстрациите бяха обсебени от трима души, за които в началото обществото прие, че имат чисти намерения и че единствената им амбиция е да променят статуквото. С времето се оказа, че тримата протестиращи - Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов, известни още като "Отровното трио" – имат намерението не просто да се самопровъзгласят за лидери на протестите, за да оберат лаврите на едни предполагаеми политически промени, а и че самите те имат амбиции да станат част от политическия живот на страната.
Последното обаче, освен досег до високи държавни постове и заплата от държавния бюджет, носи със себе си и редица отговорности. Именно по тази причина е от изключителна важност обществото да е сигурно, че тези, които днес изискват промени от площада, всъщност са достойни да влязат в кабинетите на властта.

Малко след официалния старт на летните протести в България, т.нар. „Отровно трио“ самостоятелно иззе функциите на лидер на акциите, като редом с това призова гражданите да отделят от собствените си средства за дарения към „формацията“, така че да може тя да се издържа при всекидневните си мероприятия. На 17 ноември единият от членовете на „Отровното трио“, в лицето на адв. Николай Хаджигенов, публично оповести в профила си във Фейсбук отчет за изразходените средства от дарения на гражданите, подкрепящи „каузата“ им.

Според въпросния отчет, общата сума, получена от дарения към формацията е 170 039,33 лв., като изразходената сума от „Отровното трио“ за периода 6 август-30 октомври се равнява на 134 512,78 лв. Посочени са и харчовете по пера, а именно: „Данък – 4 744,92 лв. (за първият отчетен период); Тенти, палатки, маси, столове, спални чували и хладилни чанти – 6 076,4 лв.; Тениски, стикери, ленти, плакати – 17 128,60 лв.; Озвучаване (наем техника) – 72 888 лв.; Храна и вода – 10 679,96 лв.; Интернет (реклама и популяризиране на протестни събития във Фейсбук)– 19 124 лв.; Разни (материали за събитията, канцеларски, агрегат, кабели и други) – 3 870,90 лв.“.


 

Още при първия прочит на цифрите прави впечатление, че те са доста високи, дори ако приемем, че за организирането на подобен тип събития разходите са сериозни. Но нека видим дали всъщност няма и разминавания в декларираното от адв. Хаджигенов и реалните харчове на групата. А разминаване в цифрите и фактите има още в размера на даренията.

Според отчета на Хаджигенов общата сума от дарения към „Отровното трио“ е в размер на 170 039,33 лв., според сайта, който формацията е създала за дарения през банкови плащания, обаче общата сума от началото на протестите до днес, събрана от граждани, дарили през банковите си карти или на гише е в размер на 35 446€ или 69 119 лв. Единственото, което може да се предположи в случая е, че остатъкът от парите до 170 039,33 лв. са били дарени на „Отровното трио“ под формата на плащания на ръка, като съответно остава напълно непроследимо дали това е истинската стойност на дарените за „каузата“ средства.

Според публикувания от Хаджигенов отчет също така, разходите за популяризиране на протестните събития във Фейсбук са в размер на 19 124 лв. за периода от средата на август до края на октомври. Фейсбук обаче мисли друго. Обикновена справка в профила на „Отровното трио“ в социалната мрежа, през т.нар. „Библиотека за реклами“ на Фейсбук, показва, че Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов реално са похарчили над шест пъти по-малка сума за реклами във Фейсбук - 1542€ или 3006,90 лв.

Справката показва още, че става дума за общо 28 реклами в социалната мрежа, първата от които е публикувана през юли месец 2020 г. Друг любопитен детайл, който разкрива „Библиотеката за реклами“ на социалната мрежа е, че основното местоположение на държава/регион за хората, които управляват страницата на „Отровното трио“ включва: „Bulgaria (9), United Kingdom (1)“.

Случайно или не, седалището на сайта за фалшиви новини informiran.net, чиято собственост нееднократно е била свързвана в публичното пространство с името на члена на „Отровното трио“ Арман Бабикян, всъщност се намира именно във Великобритания. Отделно от това, синът на Бабикян – Хаго – се оказва едноличен собственик на фирма, която според официалните данни в Търговския регистър се занимава със „създаване и излъчване на телевизионни и видео програми и продукти; информационни технологии; дигитален маркетинг; производство на предавания и дейности в информационните технологии, както и всички други дейности, незабранени от закона и неизискващи съответния лиценз и разрешение“.

Фирмата обаче не разполага в онлайн пространството нито с официален сайт, нито с профил в някоя от социалните мрежи, нито може да бъде открита продукция, която реално да е създала от свое име от регистрирането си на 13 юли 2018 година. Къде тогава са отишли останалите 16 118 лв., които представляват разликата между отчетеното от Хаджигенов като харч за реклами във Фейсбук и реалните данни, публикувани в самия Фейсбук, остава само да гадаем.

Значително завишение на харчовете можем да открием в още няколко пера от отчета на адвоката Хаджигенов. Първото сред тях касае разходите за озвучаване, които той посочва, че са в размер на 72 888 лв. Кадри от събитията, организирани на площада от „Отровното трио“, разкриват, че за озвучаване на протестите формацията ползва колони, микрофони, пулт и камионче марка Iveco Daily.

Проста проверка в онлайн магазините за подобна техника показва, че колоните, ползвани от „Отровното трио“ струват като чисто нови в порядъка между 500 лв. и 2500 лв., микрофоните на пазара варират между 400 лв. и 500 лв., пултът - не повече от 4000 лв., а камионът - между 7500 лв. и 15 000 лв. за същия модел и година. Ако приемем, че групата ползва около 8 колони, със същия брой микрофони, и като вземем най-високата възможна стойност на всеки един от артикулите, излиза, че за озвучаването на събитието тримата протестиращи са могли да похарчат само около 43 000 лв., при това за чисто нова техника. А в случая дори е декларирано, че техниката е наета, а не закупена.

Неестествено завишение има и в разходите за храна и вода на „Отровното трио“. За тези свои нужди в периода 6 август – 30 октомври Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов отчитат харч от 10 679,96 лв. Ако разделим посочената сума на три, колкото са и членовете на формацията, излиза, че всеки един от тях е разполагал за посочения период с по 3560 лв. на човек само за да се храни и да пие вода или персонални над 50 лв. на ден от даренията на гражданите.

Сумата, която са харчили членовете на триото донякъде не е изненадваща, особено след като те бяха заснети в няколко от дните на протестите да се черпят в почивките от скандирания от микрофоните в бутиковия ресторант „Арт Клуб Музея“. Последният е и един от най-елитните ресторанти в столицата, където една обикновена вечеря често пъти може да надвиши седмичния бюджет на средностатистическо семейство за покупки за храна.

Колко точно пари са взели от дарения „Отровното трио“ за протестите, каква част от тях са били похарчени по предназначение и защо разликите в сумите са толкова фрапантни, може да изяснят единствено членовете на групата. По тази причина „Правен свят“ ще опита да получи отговорите именно от тях, а изводите остават за читателите.Епицентър

Добавени коментари

pito plateno публикува:
11 Декември 2020 | 09:10
xaide zapo4va se s opluvaneto,a za 4ekmedjeto si traete.

Добавете Вашия коментар

TOP