Къде и в колко секции ще гласуват българите в чужбина

23 Март 2023 | 10:08
0 коментара
Политика
България
Къде и в колко секции ще гласуват българите в чужбина

Министерството на външните работи (МВнР) публикува адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си, предаде БТА.

Списъците и адресите на секциите се намират в секция „Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.“, на интернет страницата на ведомството. 

Избирателните списъци са достъпни и през интернет страниците на дипломатическите и консулските представителства на България в съответната държава. 

На изборите през април зад граница ще се гласува в 737 секции в 61 държави. 

На вота на 2 април избирателна секция няма да бъде разкривана в Манама, Кралство Бахрейн, се посочва в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Със свое писмо от 21 март, Министерството на външните работи (МВнР) информира ЦИК, че е получен отказ да бъде дадено разрешение за откриване на избирателна секция на територията на Кралство Бахрейн. С отказа, за парламентарните избори в чужбина ще бъдат разкрити 737 секции в 61 държави, вместо досега обявените 738 секции в 62 държави. 

Република България няма дипломатическо или консулско представителство в Манама, Кралство Бахрейн.

С грама, от посолството в Рияд, Кралство Саудитска Арабия посолството информира, че към днешна дата в Кралство Бахрейн няма акредитиран извънреден и пълномощен посланик, като не е стартирана процедура по този въпрос, се посочва в друго писмо от Министерството на външните работи (МВнР), изпратено по-рано този месец, до ЦИК.

За да бъде поискано съгласие за разкриване на избирателна секция в Кралство Бахрейн,

следва да са изпълнени две условия – Република България да има дипломатически отношения и да е назначила акредитиран посланик за него. Предвид липсата на назначен акредитиран посланик за Кралство Бахрейн, не е искано съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 2 април 2023 г. , се посочва още в писмото на МВнР до ЦИК. 

На 21 март ЦИК съобщи, че е получено разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства на страната ни от държавите, от които се чакаше такова. 

Източник: Елена Николова, БТА

Добавете Вашия коментар

TOP