Курортното село Баня се бори за опазване на минералната вода и направеното от предците им

25 Април 2024 | 18:14
26 коментара
Общество
Благоевград
Курортното село Баня се бори за опазване на минералната вода и направеното от предците им

Гражданско сдружение с нестопанска цел се обяви срещу разграбването на природните богатство в ущърб на местните жители.

Нямат никакви политически цели. Канят на общоселско събрание, за да чуят исканията. "Обединени за защита на Баня" пита властта в Разлог къде да играят децата, къде да се къпят и плажуват на минерална вода и защо направените през годините преди прехода улици са превърнати в паркинги в полза на честни интереси.

"Във връзка с особено засиления инвеститорски интерес към село Баня, което е разбираемо, предвид богатите природни дадености на района, ние - местното население останахме без обществена минерална баня, без селски плаж, без стадион, без парк, без детски площадки и въобще почти без въздух да дишаме. Всички тези общински сгради и терени бяха предоставени на големи инвеститори за частно плозване за 35 години или продадени. Опасяваме се от презастрояване. Големите просторни улици на селото, проектирани от първия кмет Ангел Даракчиев, са превърнати в паркинзи, поради липса на такива от хотелите и къщите за гости. Децата няма къде да играят, младежите няма къде да оползотворяват свободното си време.
На мнение сме, че всичко има своя предел - нямаме нищо против частния интерес, но трябва да има баланс", настояват от сдружението, което няма никакви политически цели.

"Нашите деца, нашите младежи, майки и бащи заслужават не по-малко от тези на туристите да ползват минералната вода от изворите на Баня - и нашите деца искат да плуват, и ние искаме да имаме голям минерален блаж с красива гледка към Пирин и простор на погледа. Населението на Баня заслужава да има хубава, обновена и функционална здравна служба с поне 2-3 лекарски кабинета, с линейка и зъболекарски кабинет. Инфраструктурата на селото трябва да отговаря на едни съвременни европейски стандарти - обновени улици и изнесени паркови пространства извън населеното място", пишат от сдружението в Баня. Публикуваме исканията без редакторска намеса:

 

- Обновени, обезопасени и интересни детски площадки в отделните райони на селото!
- Спортни игрища и стадион за младежите!
- Просторен и красив парк с места за отдих и разходки!
- Просторна и достъпна обществена баня.

Организират събрание на 25 април в читалището от 19.00 часа с надежда за опазване на поне малкото останало наследство от предците им и да извоюват онова, което им се полага. Поканата им е отправена и към кметовете на Разлог, Баня и общински съветници от региона.

Добавени коментари

Оня с коня публикува:
28 Април 2024 | 08:14
Трапезни патриоти..все някой ви е виновен. Издържали Разлог. Смех яко..
Радослав публикува:
27 Април 2024 | 22:24
За боклуците са само хората виновни никой друг защо са ги хвърлили там
Чашко публикува:
27 Април 2024 | 20:03
Подкрепям Ви напълно, въпреки че съм от София. Баня беше китно селце с добри спокойни хора. В момента се превърща в бетнна крепост на така великите инвеститори и бизнесмени. Олицетворение на цялата ни държава как лесно съсипваме всичко. Успех
Христо публикува:
26 Април 2024 | 22:59
СИТУАЦИЯТА Е МНОГО СХОДНА И В Гр. БАНЯ.. ВСИЧКО ОТ ПРИТЕЖАНИЕ НА КУРОРТА, ИЗВЕДНЪЖ РАЗНИ ЧАКАЛИ ХАПКА ПО ХАПКА ВЗИМАТ. ОТ МИЛИОНИ ОБОРОТ ПО ХОТЕЛИТЕ.... ВСИЧКИ СА ЗА ЗАТВОР. НАВСЯКЪДЕ Е ТАКА..
Аз публикува:
26 Април 2024 | 21:53
За съжаление ние сме си виновни и никой нищо няма да направи за тези въпроси и искания .Баня издържа Разлог със данъците които плаща на общината,а за нея нищо .Няма елементарни кошове за смет ,няма улици ,няма питейна вода през лятото ,а пък минерална "Мираж"Жалко,много жалко,че ни продадоха селото ,а ние мълчим.Да им приседне дано!
ВКК публикува:
26 Април 2024 | 17:13
,,След дъжд качулка,, се казва на това. Сетиха се, след като всичко им отнеха. Толкова ли не можаха да ремонтират басейна с общински пари, а го харизаха на собственика на Терме-то?! И банята подариха!!! Ще ги пуснат с намаление в басейните, ама ,,друг път,,!!!
от махалата на баня публикува:
26 Април 2024 | 11:23
Бяхме поканени на Събрание на сдружението, озовахме се на предизборно събрание. Там се засегнаха малко от проблемите на Баня. А по-големите проблеми, които връхлитат Баня, и местната власт и население трябва да си дават ясна сметка за тях са в следния порядък: 1. Варварско експлоатиране на природните ресурси, зелени пространства, места за отдих и спорт и претоварена и несъответстваща на застрояването инфраструктура, случващо се с активното съдействие на общинската власт. 2. Незачитане интересите на местните жители, които избират пряко общинската власт, която трябва да работи именно в полза на местното население. 3. Повишение на цените на стоките и услугите, разбирай храна, заведения, и т.н. вследствие на платежоспособни туристи. 4. Хазарта. И впоследствие хазартно зависими хора, поради наличие на Хазартна зала в селото, разположена до Черквата./морално кощунство/ 5. Наркотиците и нарко-зависимост на младежите и не само на тях 6.Проституция. ...... 7. В дългосрочен план - местното население ще изпитва враждебност към туристите нашественици. 8. Увеличаване на криминалните прояви. Това е по учебник. Това са най-важните негативни последици, от развитие на така наречената ТУРИСТИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ.
ИСТИНАТА публикува:
26 Април 2024 | 11:21
А, за курорта село Баня, община Панагюрище, НЯКОЙ НЯМА ли да НАПИШЕ НЕЩИЧКО?! НЯМА ли поне да ОТИДЕ и ВИДИ, за КАКВО СТАВА ДУМА????
Драгомир публикува:
26 Април 2024 | 08:52
А за боклуците в които тъне Баня и цялото това райско кътче от Аврамово до Добринище някой сеща ли се?
Хи-Хо Ха-Хо публикува:
26 Април 2024 | 08:49
Ще ви изкупят, ще ви заврът в миша дупка, срещу парите и корумпираните спасение няма. Ще ви мачкат колите по тесните улички, ще гледате отстрани скъпите хотели, които ви взеха минералната вода и няма да припарите нито до плаж нито до басейн.
Разлоч публикува:
26 Април 2024 | 08:43
Всеки политик има право да изрази позиция колкото до Юрганчина с класи е над Гюров и Гърменов ама вие избрахте за кметица келнерка от кръчмата на Спаска
Стефан публикува:
26 Април 2024 | 08:27
Банени се борят за запазване на водата ,ама техните съграждани гюров и гърменов се борят пък за да я подарят !! Тези двамата трябва да се изгонят с камъни от селото !!!
Ване публикува:
26 Април 2024 | 08:10
Какво прави политическо лице като Юрганчева в гражданско сдружение? Е как тогава да не е политическо яхнато?
....... публикува:
26 Април 2024 | 07:56
Нищо не става на Марковия педерас и Зайковия мишок Герчев им подхвърли трохички и тишина
Маргарита публикува:
26 Април 2024 | 07:53
Разлоч публикува:
26 Април 2024 | 07:17
Дано вие Банене нещо да направите от Разложчите МИШОЦИ нищо не става
Дъга маала публикува:
26 Април 2024 | 07:12
До ZZ. Разлог винаги е работил за шайката около Любен Татарски- внук му Гюров Герчев и Гърменов и за 30 години нищо на мегдане в Разлог и селата
Боби публикува:
26 Април 2024 | 07:08
Ами такива си ги избираме: и кметове и общински съветници и дупетати!!!!!!!! Браво на хората от село Баня!!!
Методи Колев публикува:
26 Април 2024 | 07:07
Икономиката на Разлог се състои от ЧЕТИРИ хотела на Бетоловото и 20 банзика и пелетарника
Разлог публикува:
26 Април 2024 | 07:02
Разлог винаги е работил за благото на Любен Татарски барабар с Герчевия будала ТРИДЕСЕТ години правят първи копки за спортна зала и нямат НИКАКВА визия за развитие на региона
Мая Попова публикува:
26 Април 2024 | 06:40
Ами така ще е , само хотели се строят , някъде някой да е построил фабрика , завод ... Не говорим за Пловдив - град , а за нашия край ! Болницата в Разлог изнемогва ...
Петър Пашов публикува:
26 Април 2024 | 06:35
Нямам думи , много леле ...
ох , леле публикува:
26 Април 2024 | 06:33
Мили ми банени , такова е , такова е и в Банско , и наоколо . Всички коли са на платното на улиците , а сега ще ги разширяват още в полза на колите ! Няма въздух за хората , няма квартални градинки където да си играят дечицата ! И още , и още такива ми ти работи ...!!!
бай Иван публикува:
26 Април 2024 | 06:25
Никой не ви е виновен. Сами сте си продали селото преди години.
Калинкиии публикува:
25 Април 2024 | 23:50
Онзи дУпетат , който говори за водата в Ощава, да вземе да попита, колко трябва да е дължината на вратовръзката и тогава да се прави на компетентен по водните ресурси! И такива нещастници са ни депутати и ковачи на закони! Той не може да си върже вратовръзката както трябва! Всички от герб и дпс са такива селяци!!!
zz публикува:
25 Април 2024 | 18:46
Да не забравяме ,че зам кмета (после и кмет) на обш. Разлог през последните 15г , когато се случиха всички нередности , всъщност е от Баня. А това ,че Разлог винаги е работил против интересите на всички села в общината е обществена тайна.

Добавете Вашия коментар

TOP