Куриозна сделка! Синът на бившия зам.-кмет на Петрич Христо Георгиев стана собственик на емблематичния комплекс „Паяка” в Благовград

18 Септември 2017 | 19:09
1 коментара
Общество

Синът на бившия зам.-кмет на Петрич Христо Георгиев е станал собственик на емблематичния комплекс в Благоевград, познат като „Паяка”. 26-годишният юрист Васил Георгиев се сдобива с апетитната хапка след серия прехвърляния на дружествени дялове на „Васмир“ ООД, която закупува имота на публична продан през 2013 г., проведена от частния съдебен изпълнител Шукри Дервиш.

Дотогава той е собственост на благоевградския бизнесмен Спас Андонов, който през 2001 г. е закупен от фирмата на майка му. След нейната смърт Спас Андонов наследява фирмата, която пререгистрира, а имота дава под наем на банка „Алианц“. Благоевградският бизнесмен губи имота, след като през 2013 г. е изнесен на публична разпродажба заради задължение от 24 000 лв. към  фирма „Екотаб“ АД, закупила бившия Завод за картон и мукава в Кочериново. Тогава като купувач на преден план се появи името на софиянеца Юрий Андреев, представен като крупен инвеститор с участие в мол „Парадайс“ в София. Той също отдаде имота на бул. „Св.св. Кирил и Методий” под наем – за офис на „Прокредитбанк”.

Отскоро обаче банковият клон не работи, което провокира въпрос сред читателите за какво ще се ползва имотът занапред. В тази връзка направихме опит да се свържем с новия собственик Васил Георгиев. Потърсихме контакт чрез баща му Христо Георгиев, но той отказа да предостави телефона на сина си.

„Той е голям и сме се разбрали да не му се бъркам. Нямам представа какви са неговите намерения”, бе лаконичният му отговор по телефона.

Както е известно, Хр. Георгиев се премести от Петрич във Варна и от 7 месеца работи като частен съдебен изпълнител там. Справка в Търговския регистър показа, че неговият син притежава по-голямата част от дружествения капитал на „Васмир“ ООД от 10 000 лв. Неговият дял е 8000 лв., а 2000 лв. са на съдружника му Божидар Новков, който е и управител на фирмата. 26-годишният управител също е от Петрич, седалището на дружеството е на ул. „Калабак” №4 . Странно защо, но за кореспонденция е посочен адрес в Благоевград, на ул. „Тодор Александров” № 47.

Историята на фирмата показа, че седалището й се е променяло 3 пъти. Първата адресна регистрация е в благоевградския кв. „Еленово“ през 2011 г., но през 2013 г. Юрий Андреев я измества в София, след като един от първоначалните собственици Владимир Васев му прехвърля дела си от 4 лв. През 2014 г. софиянецът прехвърля този дял на Стоян Липушлиев, брат на жената на бившия зам. кмет Христо Георгиев. След 3 месеца той прехвърля 2 лв. от дяловия капитал на Божидар Новков. През 2015 г. в един ден следва втора вълна от прехвърляния към Васил Георгиев, който получава дружествен дял на стойност от 3000 лв. както от Юрий Андреев, така и от Божидар Новков, или общо делът му нараства на 6000 лв. Последно получава дял от 2000 лв. през 2017 г. от Юрий Андреев и става собственик на дял от 8000 лв.., а останалите 2000 лв. остават притежание на неговия бизнес партньор и съученик. Така чрез няколко хода младият юрист става мажоритарен собственик на фирмата и на атрактивния имот в Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/в.Струма

Добавени коментари

смрад публикува:
18 Септември 2017 | 22:56
Мирише ми на измама

Добавете Вашия коментар

TOP