Курбани за здраве на Петровден в Брежани и Мечкул

30 Юни 2023 | 08:18
0 коментара
Общество
Благоевград
Курбани за здраве на Петровден в Брежани и Мечкул

На 29 юни православната църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел. Светите апостоли покровителстват село Брежани и неговите жители още от времето на Първата българска държава, когато в пределите на планинското селце е изграден манастир "Св.св. Петър и Павел".

 

И тази година, храмът на селото прикани с камбанен звън – за празнична литургия миряните. Направи се водосвет и се благословиха 4 казана курбан – за здраве и благоденствие на жителите и гостите на селото, което привлича все повече български и чужди туристи с най-вкусните  кестени в България, красива природа – под върховете на величествения връх Пирин, будно и гостоприемно  население.

 

Кметът на село Брежани Благой Стефанов посрещна много гости за празника, между които кмета на община Симитли Апостол Апостолов, председателя на местния парламент Вилимир Александров, председателя на сдружение „ Хора и традиции“ Румяна Панова, кметовете на съставните села на община Симитли, приятели и гости. 

 

„Радвам се  - каза той, че, въпреки тежките политически условия в държавата, ние работим и селото се развива. С изключителната подкрепа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и на депутата Стефан Апостолов, с активното включване на хората от Брежани, успяхме да извоюваме обезопасяването с мантинели на новопостроените пътни участъци Полето- Брежани, които бяха много опасни. Извоювахме си сигурност и спокойствие. 

 

Изключително съдействие ни оказа общинският кмет и за стартирането на проектирането и включването на 13 жилищни кооперации в програма за саниране, от което видът на селото значително ще се подобри.  През юли започват разкопките на ранноантичното селище и Брежани ще се очертае като интересна археологическа и историческахдестинаця. Общината ни помогна и спечелихме проект за реконструкция и модернизация на читалището.“ – каза още кметът Благой Стефанов. 

 

„На жителите на село Брежани пожелавам здраве и много успехи. – сподели по време на празника и кметът на община Симитли Апостол Апостолов. – За мен празникът на двамата равноапостоли е празник на смирението и вярата в любовта, която ни обединява по пътя към по-добър живот. Брежани е село с изключително будно население, с прекрасна природа, с талантливи млади хора като Соня Михайлова, които подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме по пътя им към голямата сцена. Подкрепяли сме и ще подкрепяме всяка инициатива на сдружение „Хора и традиции“, празника на брежанския кестен, всички храмови празници на територията на Брежани, всеки творец, бабугерските и сурвакарските групи, развитието въобще на селото.  И нека светите светии Петър и Павел ни помагат. “

 

Празникът на село Брежани ще продължи и в съботната вечер, когато ще има концертна програма и оркестър за хоро.

 

Храмът, построен през 1892 година, посрещна за своя празник малкото жители на живописното селце – за да запалят свещица и почетат покровителите на Мечкул.

 

Десетки потомци влязоха в над 130-годишния храм и с радост посрещнаха кмета на община Симитли Апостол Апостолов, председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметският наместник на село Мечкул Цветанка Илчова и всеки, който бе дошъл да почете светия храм и неговия празник.

 

 

Храмът привлича все повече български и чужди туристи. Той е уникален, в  архитектурно отношение храмът  представлява трикорабна, изградена от камък, псевдобазилика, без купол и с открит трем на юг.

 

 

Покривът е двускатен с керемиди и има три метални кръста. Главният вход е от запад, като има и втори от юг. До северозападния ъгъл на храма на метална конструкция е закачена камбана, отлята в 1898 година, която е украсена и има ктиторски надписи. На западната фасада е изписана сцената "Страшният съд".

 

 

Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 - 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

 

Тържествена света литургия и камбанен звън огласиха красивия храм и малкото, живописно селце, беше направен водосвет и раздаден курбан, дарен от Николай Николов за здраве, спасение и благоденствието на жителите и гостите на Мечкул.  

Курбани за здраве на Петровден в Брежани и Мечкул

Добавете Вашия коментар

TOP