Курбани за Свети Георги в симитлийско

06 Май 2017 | 01:13
0 коментара
Общество

Свети великомъченик Георги, когото почитаме на 6 май, се отбелязва всяка година с тържествена света литургия и курбани в Симитлийско. Евросело Черниче е едно от местата, където се почита светеца. Там честват храмов празник на църквата „Св. Георги” . В евроселото ще има тържествена света литургия в храма “Св. Георги” и  курбан за здраве в двора на църквата.

Курбан за здраве ще бъде даден днес и в село Полето, в което в момента се строи параклис с името на светеца. Преди година самият Неврокопски митрополит Серафим направи първа копка на параклиса „Св. Георги” в село Полето, където днес за втори път на мястото ще бъде направен курбан в чест на светеца.

В село Брежани също има параклис, който носи името „Св.Георги“  и там за втори път ще бъде отбелязан празникът. Между селата Мечкул и Сенокос, в местността „Св.Георги“   има малко параклисче, където утре също ще почетат светеца.

Ромите в село Крупник и в град Симитли  също ще празнуват  Гергьовден, а  в ромските махали празникът се отбелязва с много музика и веселба. 

Добавете Вашия коментар

TOP