Курбани в чест на Свети Димитър в Симитлийско

27 Октомври 2022 | 10:52
0 коментара
Култура
Курбани в чест на Свети Димитър в Симитлийско

В храм „Св. Димитър“ - село Брежани бе почетен празникът Димитровден. Отец Яне отслужи литургия, след което благослови вкусния курбан, който бе приготвен и раздаден за здраве за всички миряни.

Жители и гости на село Брежани, както и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам. - кметът на община Симитли г-жа Евгения Георгиева, кметът на село Брежани Благой Стефанов и Стефан Костов, кметски наместник на село Ракитна се събраха и запалиха свещ за здраве по повод празника.

Църквата „Св. Димитър“ в село Брежани е една от трите най-стари църкви в областта, изградена през 1847 година.

В две последователни години - 1912 и 1913 храмът е опожаряван, след което е възстановяван. В него и до днес се пазят икони от първата задруга на Банските зографи, от Беровските зографи, както и икони от руските зографи, рисували храм "Александър Невски" в София.

По повод Димитровден и църквата в село Сенокос посрещна миряни, за да почетат празника, посветен на Св. Димитър.

За здраве на всички бе отслужена литургия от отец Яне. Раздаден бе и курбан, като присъстващите имаха възможност да хапнат вкусен боб и риба.

Църквата, чийто храмов празник бе вчера е точно до кметството, в съседство й е старият хан, запазен и до днес.

Божият храм „Св. Димитър” е голям и светъл, а църковният двор, със старите стрехи, дървени маси и пейки, пазят вековна история.

Храмът в Сенокос е граден през 1927 година, четиринадесет години след като е опожарена голямата църква на селото.

Миряни от село Полена също се събраха да почетат Св. Димитър в местността "Ширината", където се намира старо оброчище. 

Тази година, в памет на св. вмчк. Димитрий Солунски, бе отслужен празничен водосвет от отец Величко и отец Велизар. Двамата благословиха и вкусния курбан, който традиционно се дава от църквата в селото, наречена на Света Петка. 

С вярващите се помоли и кметът на село Полена - Веселин Топузов, който пожела на всички да бъдат закриляни от Свети Димитър, както и светецът да им донесе всичко, което желаят сърцата им. Най - вече пожела на събралите се здраве, за да могат да се радват на живота!

Добавете Вашия коментар

TOP