Курбан за Св. Пантелеймон под Куматинските скали

29 Юли 2017 | 09:38
0 коментара
Общество

Близо 200 души се събраха на курбана за празника на лечителя Св. Пантелеймон край село Сухострел, община Симитли, намиращо се буквално „накрай света”.

Селото има само един жител, никога не е имало електричество, намира се под сакралния мегалитен комплекс "Куматиница", но пък в замяна на това има черква, построена с много труд и най-вече вяра. Някога в дерето под селото, разпръснато по северния склон на връх Кадийца, по който минава границата с Македония, имало оброчище на светеца-лечител.

До самата река има и лековито аязмо, покрито с плоча. Водата от аязмото се пие има лековити свойства. На терасата над аязмото преди 10 години започва строителството на черква. Инициативата за изграждането й е на родилите се в Сухострел Младен Новоселски и Вальо Пилев. Събират дарения, а градежът започва роденият тук Асен Чобанов, който живее в Банско.

„Да направиш черква без да има асфалтов път е много нещо, остава тук като един вид история”, каза пред БГНЕС строителят Чобанов. Черквата е завършена през 2008 г., на днешната дата винаги се дава курбан. Тази година той бе от едно теле и две шилета. Телето бе дарено от животновъда Манасий Миленков, който гради и нов навес, за да се подслоняват гостите на курбана.

Водосвет отслужиха отците Величко и Бисер Христови, двамата благословиха питите с хляб, а след това и петте казана курбан. След което започна раздаването му. В словото си пред миряните отец Величко припомни, че за празника от Атон в столицата пристигнаха мощите на светеца. Нека ние тук пред храма на Св. Пантелеймон мислено да се пренесем в онези далечни времена, да си спомним как е живял този чуден божи угодник, за да се удостои с тази небесна благодат, с която вярващите и днес се изцеляват”, каза отец Величко.

Сухострел се намира на 40 км от Благоевград и на 25 от общинския център Симитли. Да стигнеш обаче до селото си е един вид приключение. От Симитли, през селата Крупник, Полена и Сушица, до Брестово води асфалтов път, чиято настилка е полагана преди 40 години. И все още я бива. Тя свършва при Брестово. След него са Куматинските скали. Непроучени, страховити със своите на 50-метрови отвеси. И фигури, приличащи на праисторически чудовища. Ако сте с кола, по-добре я оставете там на билото, в източния край на „Куматиница”.

До храма под Сухострел води черен път, по който е по-добре да вървиш пеш, отколкото да се возиш. Серпентина след серпентина, камъни, и прочие. До черквата се стига пеш за около 45 минути, спускайки се към Стара река, десен приток на Струма. На връщане разстоянието се изминава за час, а сечейки серпентините по преките пътеки, можеш да изпревариш джиповете. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP