Купуваме стари полски яйца за Великден

27 Април 2021 | 15:12
0 коментара
Бизнес

Какви са тенденциите на пазара у нас за яйцата около Великден. За какво да внимаваме и какво да следим? Коментар потърсихме от проф. Димитър Белоречков – председател на Съюза на птицевъдите в България.

Той коментира пред Кмета.bg, че най-голямата опасност е да си купим за празниците яйца, които са вносни и с изтекъл срок на годност.

“Почти във всички вериги вече има полски яйца. Това, което се прави всяка година, и тази година се повтаря.  Един месец преди нашия Великден (4 април – б. р.) бе протестанският и католическият. Можем да очакваме, че вносните яйца, които ще бъдат по магазините у нас, или са стари, или са продадени под натиск. След Великден – и в България, и в другите страни, цените на яйцата рязко спадат, за да се освободят възможности за новото производство”, посочи Белоречков.

 

Сварени и боядисани яйца от Германия

Яйца се внасят и от Германия – очаква се от там да дойдат направо сварени и боядисани. Това се прави всяка година. От Северна Македония се внасят малки количества, от Румъния, където освен православни има и католици – също. Натискът за свръхпроизводство е на лице. С цените се играе, има възможност за повече печалби, когато търговците купуват яйца, за които е възможно да са с изтекъл срок.

Търсете маркировка БГ

Пред щанда с яйца е хубаво да търсим такива, които са с маркировка БГ. При българските яйца, най-далечният срок, в който са произведени, е една седмица. 30 милиона яйца се правят за една седмица.

Тази година се очаква да консумираме около 28 милиона яйца. В туризма, където се консумират най-много яйца и се правят по няколко вида, а великденските често остават за закуски, има силен спад. Яйцата, които не се реализират, се унищожават.

Затруднения пред производителите

Печалби от 1 стотинка на яйце

Тази година производителите на яйца у нас имат затруднения с пласмента. Заради проблемите в туризма цените са много ниски – на пазара на производителите, цените на търговците са както и през миналата година, те не се изменят особено.

Производителите имат големи затруднения, тъй като цената на фуража е много висока. Има разлика в отделните преприятия вероятно по отношение на себестойността. Тези, които купуват фураж, го купуват  скъпо. Тези, които го произвеждат, също произвеждат скъпо. Малко по-ниска е цената на произведения фураж там, където имат и собствена земя. Това са различията между отделните предприятия, след това себестойността и цената на отделните предприятия е различна.  Това са над 130 предприятия. При тази конкуренция цените не могат да бъдат високи. Всеки се радва, ако има печалба поне от една стотинка на яйце. При веригите и магазините, ако няма печалба от 5 стотинки, не работят.

Добавете Вашия коментар

TOP