Купа за сборна група от Банско на V-ти Кукерски фестивал “Дервиши Варвара 2024 село Варвара

01 Април 2024 | 09:48
0 коментара
Култура
Благоевград
Купа за сборна група от Банско на V-ти Кукерски фестивал  Дервиши Варвара 2024 село Варвара
Запяха мурите на Пирин, заиграха банскалии, разшетаха се банскалийки с чудни премени и се разнесе тази красота от Пирин през Родопи по цялата земя!
Купа за сборна група от Банско на V-ти Кукерски фестивал “ Дервиши Варвара“ 2024 село Варвара
 

Колекцията от награди на Община Банско за опазване и представяне на традициите се увеличи с още една купа. Група от близо 100 човека от Банско взе участие в V кукерски фестивал „Дервиши Варвара“ 2024, който се проведе в последния мартенски ден в с. Варвара, общ.Септември.

 

Както навсякъде – където се появят банскалии, там е най-интересно, най-весело и най-оригинално. Групата от Банско се представи в родопското село, известно с минералните си извори, с бабугерски костюми и ритуали, а на хорото се хванаха мъже, жени и деца, облечени с автентични носии.

 

Съвсем заслужено, журито на фестивала присъди купата на Банско за атрактивно и съответстващо на идеята на организаторите на „Дервиши Варвара” участие – да представи пред съвременността богатството на българските традиции, свързани с кукерските игри и да допринесе за съхраняването, и обогатяването на духовното българско богатство.


Може да бъде изображение с 10 души, танцуващи хора и дирндъл
Може да бъде изображение с 4 души и Бактрийска камила
Може да бъде изображение с 15 души и текстово съобщение
 

Добавете Вашия коментар

TOP