Кунчев: Вълната ще е по-лека, но ще засегне повече хора. Пикът ще е през септември

26 Август 2021 | 10:56
0 коментара
Любопитно

Важно е да се спазват вече разпоредените мерки. Подробно обсъждаме и готовността на болниците за новата COVID-19 вълна. Чакам предложения и да утвърдим мерките за всяка една област. Не ми се е случвало досега да ми бъдат предложени мерки и те да не бъдат утвърдени, местната власт най-добре си познава хората. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Неминуемо е нивата в цялата страна да достигнат тези на най-засегнатите сега райони в Бургас, Търговище и Русе. Не може да предлагаме мерки и да затваряме бизнеси без да има адекватни икономически мерки, подчерта той.

В момента в Бургас има 400 карантинирани души, повечето от тях са чужденци, съобщи той. "Прибират се гастърбайтери и правят големи семейни събирания като сватби и кръщенета и вируса се предава масово. Имаме две оръжия - ваксинация и мерки. Обществото не е готово да приеме реалността", обясни още доц. Кунчев.

Ефективността на ваксините е между 80 и 92%. От 131 починали само 4 души са с някакво имунизационно покритие. Никой не може да се съмнява в ефективността на ваксините, категоричен е доц. Кунчев. "Ще казвам нещата такива каквито са, дали те са плашещи или не - казват цифрите. Задължително трябва да се ваксинират медицинските лица", категоричен е той.
На въпрос кога се очаква пикът, той заяви, че според него вълната ще е много по-лека, но ще засегне повече хора. Пикът за някои области ще го достигнем в края на август и началото на септември, а за цялата страна - септември, прогнозира той.

Добавете Вашия коментар

TOP