Култовото заведение „Куклите“ в кв. „Вароша” на Благоевград се превърна в бунище

17 Април 2021 | 08:32
1 коментара
Общество

Районът около бившия ресторант „Куклите“ в покрайнините на старинния квартал „Вароша“ в Благоевград тъне в боклуци. Читателка на вестник „Струма“ сигнализира за срама, който изживяла пред свои гости, на които преди дни решила да покаже забележителностите на областния център на Пиринско. Вместо красотата на архитектурата от отминали времена в кв. „Вароша” групата видяла разруха и безстопанственост.

Репортер на „Струма” отиде вчера в старинния квартал. Калдъръмът на завоя към комплекс „Кристо“ е почти разбит.  До зида на ъгловата къща се въргалят части от санитарен фаянс, керемиди и счупен стол като анонс на очакваната в следващите метри гледка. В процепа с по- горната къща е пълно със строителни отпадъци. Повалени кофи за смет, счупени чаши и шишета, каси и кухненски инвентар, пластмасови бутилки и празни кенчета се въргалят по калдъръма, водещ до последните къщи във „Вароша“. „Апогеят“ е краят на улицата, където следите на отминали бурни купони стоят още на масата на верандата до входа на накогашното елитно заведение, а входна врата, над която още стои табелата „Куклите“, гостоприемно зее отворена за всеки. Почти цялото обзавеждане и кухненското оборудване на бившия ресторант, включително хладилници, са още в къщата, дори лъскава машинка за прясна паста стои самотно на една от масите до празни опаковки от пица за вкъщи.

От общината информираха, че собствеността на „Куклите“ е наполовина общинска, наполовина частна. Вероятно затова красивата някога сграда сега тъне безстопанствено в мръсотия и разруха. Съсобственици на общината в имота са наследниците на Велика Бучинска, един от които е бившият син депутат Илиян Попов, притежател на 3/8 идеални части, който преди няколко години прехвърли своя дял на фирмата на съпругата си Вяра „Булсис“ ЕАД. Дело срещу тази сделка води  братовчед му Емил Бучински, собственик на 1/24 идеални части, но съдът не прие мотива му, че дяловете първо трябвало да се предложат на останалите съсобственици. Любопитно е, че от ноември 2020 г. в къща „Куклите“ има още един съсобственик – Анна Живкова Реджева.

Състоянието на сградата срещу входа на „Куклите“ е също толкова отчайващо. Керемидите от покрива липсват, а вътре е същата разруха, със следи от бурни и разрушителни партита. Тя е общинска собственост, а от кметството обясниха, че се опитват да ограничат достъпа до имота си, но почти всяка седмица им се налага да поправят вратата, която купонджиите отново разбивали.

Завършекът на нерегламентираното бунище е уширението след края на калдъръма, където има струпан дървен и строителен материал, част от него под опърпана тента, друга част – прогнил от влагата, и следи от „лагерен“ огън, ограничен от две кофи за смет. На въпрос на „Струма” за плачевното състояние на старинния квартал от общината обясниха, че фирма „Биострой“ по график се грижи за чистотата в кв. „Вароша“, но в този участък не смогват да поддържат ред заради честите нощни сбирки, и обещаха веднага след сигнала на „Струма“ да се изпрати екип да разчисти боклука.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

 

Добавени коментари

Собственик публикува:
18 Април 2021 | 16:40
Тази гледка може да я видите и на главната улица. Къщата на рода Младенов и, която се руши умишлено, за да се построй нов мол и да падне къщата на рода Германови.Моля не водете гости в града, защото няма какво да им покажете.

Добавете Вашия коментар

TOP