Кукерските групи в Симитлийско традиционно събират съмишленици и приятели на своите летни празници

10 Август 2023 | 08:50
0 коментара
Общество
Благоевград
Кукерските групи в Симитлийско традиционно събират съмишленици и приятели на своите летни празници
Стана традиция кукерските групи на община Симитли да участват активно в благотворителни акции и събития по населени места, да се включват не само в опазването на красивата традиция, но и в живота на своите квартали и села.
Малко знаем за благотворителните акции на кукерските групи, а те не са никак малко. Богати са  кукерските групи на община Симитли – не само на медали и на добри спектакли, на памет и предаване на традицията, но и на съпричастност, на отношение към проблемите на хората по населените им места.
Всяка година кукерските групи организират празници – събори на цели села и квартали, организират огромни, дълги трапези и оркестри – за да зарадват своите съграждани. Да се съберат и да се повеселят – за сметка на кукерите.
Част от дареното в традицията – да отиде с радост при дарителите.
През изминалата седмица две кукерски групи от община Симитли: кукерската група от с. Железница и групата на „Пич махала“- Симитли откриха кукерските празници.
Тази седмица три групи, които ревностно пазят  българските традиции, ще празнуват.
В събота, на 12 август,  организират своите празници  кукерската група „Косячка махала“ – град Симитли и кукерската група „Шикеро“ – село Крупник.  
На 18 август празнува групата - Черниче - при Спас Тодоров Каруцата.
В неделя курбан за здраве дава кукерска група „Трета група“ - Трети квартал“ – град Симитли.
Празниците на кукерите в община Симитли продължават на 19 август, когато празнуват групите на с. Брежани - Горна махала, с. Крупник, с. Полена, гр. Симитли - Дълга махала, гр. Симитли - "Нова махала", с. Сушица; на 25 август е празникът на кукерска група Крупник - Горен площад; на 26 август - празнуват кукерска група Брежани - "Миньор" и кукерска група гр. Симитли - "Дрънкалица".
Датите на кукерските празници на останалите групи са през септември и ще обявим допълнително.
 

Добавете Вашия коментар

TOP