Кукерските групи в Благоевград вече се готвят за наближаването на Сурва

04 Декември 2023 | 12:27
0 коментара
Култура
Благоевград
Кукерските групи в Благоевград вече се готвят за наближаването на Сурва

С ритуални обиколки и звън на чанове кукерските групи в Благоевград сложиха в събота вечерта началото на традиционните предколедни обиколки, с които бележат наближаването на Сурва и активната си подготовка за празника. Деца и възрастни от Плаж махала, „Струмско”, „Грамада”, „Еленово” и др. сложиха коланите със звънци, а най-нетърпеливите извадиха от гардероба кожените си костюми и ги облякоха да развеят косъма им.

Въпреки празничното настроение най-коментираната тема сред ръководители и участници бе дали новата кметска управа ще запази кукерския фестивал. Притесненията на участниците са породени от липса на индикация от екипа на кмета Байкушев дали кукерските игри ще продължат да се организират със съдействието на кметството и слухове, че финансовата стагнация ще рефлектира върху културния календар на общината. От години кметството подкрепя финансово групите в усилията им да поддържат живи традициите. По 4000 лв. получава всяка група, която се включи със собствена програма в игрите. По настояване на участниците, за да се предотврати роене, новосформирани групи се включват в списъка чак на четвъртата година от създаването им, предава в. „Струма“.

 

Хиляди благоевградчани се готвят с месеци за Сурва, инвестират солидни средства в маски и костюми, а гастарбайтерите специално планират отпуските си да се приберат и да се включат в дефилето.

По традиция кукерският фестивал в Благоевград се провежда в първата неделя от новата година, а втората е запазена за аналогичния празник в Симитли. Само през 2022 г. фестивалът в Благоевград бе изместен през март. На 7 януари 2024 г. се очаква да се състои 15-ото издание, но все още няма насрочена среща в кметството на ръководителите на групите за обсъждане на организационни детайли и теглене на чоп за поредността на представяне.

 

„Разбира се, че фестивал ще има“, категоричен бе пред „Струма“ кметът Методи Байкушев и обясни: „Среща още не сме провели, защото в момента се борим да не изгасим лампите на общината. Директорът на дирекция „Култура“ Силвия Домозетска беше две седмици в болнични, като се върне, ще стикова датите за провеждане да не съвпадат с тези на близките общини и ще насрочим среща с ръководителите на групи“, успокои той потенциалните участници и с това сложи край на слуховете около провеждането на фестивала. /Струма бг

Добавете Вашия коментар

TOP