Кукерските групи от Разлог се подготвят да изгонят злото със звън на чанове и костюми на „чауши“

29 Декември 2022 | 11:14
1 коментара
Култура
Кукерските групи от Разлог се подготвят да изгонят злото със звън на чанове и костюми на  чауши

Дни преди настъпване на новата година кукерските групи в Разлог се подготвят за най-големия фестивал в града – „Старчевата“. Всяка година на 1 януари градът се оглася от звуците на тежащи десетки килограми чанове, носени от чаушите – както тук наричат кукерите.

В „Старчевата“ участват всички махали от града със свои кукерски групи, а деца и възрастни са облечени в носии и извиват кръшни хора. Най-атрактивни са чаушите, които със страшния си вид и звъна на „звонците“ гонят злите сили. Кукерите от най-малкия квартал в Разлог, наречен „Крапата махала“, вече довършват костюмите за предстоящия празник. В една от най-старите къщи в града – Патоковата къща, текат последните приготовления преди „Старчевата“.

Групата на всеки квартал се води от първия чауш. За него се избират най-хубавите кожи, тъй като върви най-отпред. Първият чауш е и водач на цялата група, а всички останали кукери следват неговите наставления по време на кукерските игри. Първият чауш на групата тази година е 17-годишният Борислав.

Най-красивите костюми се пазят за деня на Старчевата – 1 януари, а най-нетърпеливи да ги покажат са най-малките последователи на живата традиция на кукерските игри в Разлог. /bta.bg

Добавени коментари

К. Герчев публикува:
29 Декември 2022 | 23:46
Изгонеге Джуровия!

Добавете Вашия коментар

TOP