Кукерската група на Спасе Каруцата празнува в Черниче

19 Август 2017 | 20:32
0 коментара
Общество

Десетки жители и гости на Черниче събра голям кукерски банкет днес по обед. Всички кукери от групата на Спас Тодоров, познат като Спасе Каруцата, затвориха улица днес по обяд, за да направят традиционния кукерски курбан. Дълги трапези бяха подготвили организаторите, а жива музика цял ден оглася селото. Веселбата и дългите хора ще продължат до късно вечерта. Като ревностен пазител на традициите и кметът Апостолов, заедно с председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Черниче Георги Стефанов, кметовете на Сушица и Полето Георги Митрев и Иван Манчев поздравиха всички празнуващи кукери.

Спасе Каруцата е ръководител на групата, по неписано правило ръководителят е и основен организатор на кукерските курбани. Той е и един от най-ревностните пазители на кукерската традиция, която предава и на своите деца. Групата на Спас е съставена предимно от младежи, а това може само да радва всички техни предци, които искат традицията да бъде запазена.

Днес по обед празнува групата на „Каруцата“ от село Черниче, а тази вечер празнуват кукерските групи на Горната махала в село Брежани, Дългата махала в Симитли и тази на Драката в село Крупник.

В неделя, 20-ти август, вечерта в Черниче празнува и групата на Талайката, които в двора на училището в селото ще направят голям празник с много изпълнители – великата Валя Балканска с част от 100-те каба гайди, Радостина Паньова, Кондьо и Софи Маринова ще веселят всички гости и приятели на кукерството в Черниче.

Добавете Вашия коментар

TOP