Кукерска веселба в навечерието на празника на Крупник

26 Август 2017 | 09:39
0 коментара
Общество

Кукерската група от село Крупник „Център” с голям кукерски курбан  точно в навечерието на празника на селото. В петък вечер кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели за общата веселба. Стотици се събраха на горния площад в селото.

Кукерските курбани в края на лятото в симитлийска община са повод за задружни събирания и обща веселба. Правят се през лятото, когато и повечето гастарбайтери са в отпуск и са си у дома. Правят се с даровете от Сурва и са знак на благодарност от кукерите, към всеки, който на 1-ви януари е отворил дома си за кукерите да прогонят злото и орисат с добро.

Сред гостите в Крупник на горния площад бе и най-верният приятел на кукерите – общинският кмет Апостол Апостолов, както и народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Крупник Иванка Чакалска и много гости.

Стотици приятели на кукерската група бяха се събрали на площада и под звуците на жива музика не спираха да вият дълги хора. Последователите на традицията за кукерството, най- малките членове на групата, не спираха да помагат в сервирането и отсервирането, а и бяха най-активни на дългото хоро.

Добавете Вашия коментар

TOP