Кукерите от Брежани, с грандиозно участие на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник 2024

29 Януари 2024 | 09:48
0 коментара
Култура
Благоевград
Кукерите от Брежани, с грандиозно участие на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник 2024

За поредна година, кукерската група на село Брежани, взе грандиозно участие на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, откъдето миналата година се завърна с “Бронзова маска”.
 
По традиция, групата гостува на Фестивала ежегодно, представяйки идентичността и красотата на традицията в село Брежани и община Симитли и за пореден път грабна вниманието на всички, присъстващи на събитието, за да се потопят в магията на Сурва. 
 
Колорит, уникални костюми и персонажи и голяма веселба, от групата на Брежани, покориха Перник, която бе водена от кмета на село Брежани - Ивайло Костов. Групата бе подкрепена и с участието на председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и приятели на кукерите от Брежани - пазители на традицията от цялата община. 

Тази година групата е със заявка за наградата “Златна маска”, с която ще изпълнят колекцията си от най-големите награди на Фестивала в Перник и ще влязат в историята на Фестивала. 

Пожелаваме им успех!
 
Групата на Брежани е участвала на много международни фестивали на кукерски и маскарадни игри, от които има множество награди и грамоти. Разнообразието от маски правят групата атрактивна и интересна. Същите са изработени от кози кожи, дървесен мъх и сълзика, характерни за региона.

Източник на снимки: RodnaVest; VOX/64 Новините на Югозапада













Добавете Вашия коментар

TOP