Кукери в Сиимитли напомниха, че Сурва наближава

25 Декември 2023 | 11:14
0 коментара
Култура
Благоевград
Кукери в Сиимитли напомниха, че Сурва наближава

Кукерите от втори квартал в Симитли, трета група сложиха чанове и както повелява традицията спазиха обичая дрънкане на звънци.

Малки и големи се събраха в квартала и предвестиха наближаването на дългоочаквания ден - денят на Сурва.

Ръководителя на група Валери Памуклийски също бе сред всички сурвакари.






 

Традициите са живи, традициите се предават от поколение на поколение и предават на всички, които носят в себе си онзи дух за съхранение на обичаите. Такива са и кукерите от кв. „Ораново“ – Център, които носят в себе си духа и мерака и от сърце се готвят целогодишно за наближаващия ден – Сурва.

Традицията от години в центъра на квартал Ораново, в деня преди Коледа да запалят скарите и да оповестят, чрез обичая дрънкане на звънци, че скоро идва празника.

Музика огласяше улиците в Ораново. Организаторите се бяха погрижили нищо да не липсва на присъстващите. Председателя на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, също бе сред, сурвакарите, който е и част от кукерската група.

На Петолъчката в квартала, познатото на всички място, жителите и гостите на кв. „Ораново“ се събраха за оповестят, че празника на кукерите наближава. Заедно с тях бе и  градоначалника Апостол Апостолов, които е най-големият пазител на традициите. Под негов патронаж се провежда най-големия кукерски празник – „Симитлия – Древната земя на кукерите“, който през 2024 година е с 20 годишно издание. Народният представител Стефан Апостолов, както и приятели от Македония също уважиха жителите на квартала.

 

 

















Добавете Вашия коментар

TOP