Кукери гониха злите сили в Разлог на Сурва

01 Януари 2021 | 12:50
6 коментара
Култура

По традиция тази сутрин кукерите от “Крапата” махала в Разлог гонеха злите сили в първия ден на Новата 2021 г., предаде БГНЕС.

Писък на зурни, думкане на тъпан и звънят на чановете събуди жителите на махалата в мъгливата сутрин в Разлог.

Тъй като тази година кукерския фестивал “Старчевата” бе отменен, заради анти-ковид мерките, кукерите от махалата решиха да спазят традицията.

Високо над чаушите също танцуваше табела с надпис: „Да запазим вековната традиция „Старчевата“.

От тераси и прозорци местните хора аплодираха кукерите, черпеха ги с бонбони, вино и ракия, за това че спазиха вековната традиция, въпреки пандемията.

Двете мечки преборваха излезлите на улицата, кукерите пожелаха здраве, и късмет, а новата година да е мирна и щастлива.

Баща показа с гордост 10-месечната си дъщеря, пременена с народна носия.

Шествието на кукерите от „Крапата“ махала бе разрешено само в квартала, за да не отидат към центъра, както по традиция бе през последните години, се грижеше полицията.

Тази година пандемията отмени за първи път от десетки години традиционните кукерски и маскарадни игри в Петрич, Разлог, Банско, Симитли и Благоевград. 

Добавени коментари

К.ур за БСП и помаците от Разлог публикува:
02 Януари 2021 | 11:15
Тия невменяеми помаци от Разлог трябва полицията да ги потроши от бой! Това са отрочета на болшевишки боклуци и обирджии на мандри! Бой на тая русофилистична, нагла проста сволач! какви традиции във времена на пандемия бе, шизофренни горяни?!
Разлог публикува:
02 Януари 2021 | 09:38
Браво на Шулц това е начин на обличане на разложкия чауш турците са търсили на Манол кехая чановете не кожения му калпак а солоташаците на Вънджювия и Герчев- Цапата и Кулувия направиха Симитлишка нова година
Сръбо публикува:
02 Януари 2021 | 09:01
На хорста им омръзна хайлаф и псевдо бизнесмени да са простаци като Дуди фарфаров крадящи от общински поръчки не спечелил пари с ум и работа
Разлог публикува:
01 Януари 2021 | 18:17
Сички Мутри вън
Старчевата публикува:
01 Януари 2021 | 16:47
Много добре го знаяя, много добре знаяя кее и "кметуваа", затава се са посрали! Иде им времето....
Разложенин публикува:
01 Януари 2021 | 16:06
Разложане показахме голяма нетърпимост към Герчев и омразата насъбрана с години към него изби последните дни. Герчев нема да дочека крае на мандато.

Добавете Вашия коментар

TOP