Кучетата не харесват тези, които се държат зле със стопаните им

12 Юни 2015 | 18:06
0 коментара
Любопитно
Кучетата не харесват тези, които се държат зле със стопаните им

Източник: Thinkstock/Guliver

Кучетата мразят хората, които се държат лошо с господарите им, и отказват храна от онези, които са проявили враждебност към собственика им, установи японско проучване, цитирано от АФП.

От тестовете ставало видно, че

най-добрият приятел на човека може да съди за него в зависимост от социалното му поведение.

"Ние за пръв път установихме, че кучето може да прецени социалното поведение на индивида, независимо от личния си интерес", изтъкна ръководителят на проучването Казуо Фиджита, професор по сравнителна психология в университета в Киото.

Екипът му тествал 54 кучета, разпределени в три групи по 18.

На първата група предложили храна от човек, който пред очите им демонстративно отказвал на господаря им да му помогне при отварянето на кутията с лакомства. Същите животни имали право на избор и да консумират храна, предоставена им от "неутрален" участник в експериментите и непознат за тях.

На втората група предлагал храна човек, който помагал на господаря им да отвори кутията с храната, както и същият "неутрален" участник.

На третата контролна група храната се сервирала от хора, които нямали никакво съприкосновение с господаря им. Тестовете били повторени четири пъти за всяка група.

В първата група, в която храната била предлагана от човек, който се държал лошо с господаря им, само едно куче се изкушило да ѝ посегне.

В другите две групи животните не проявили предпочитания или отказ в зависимост от това кой им предлага храната.

"Ако кучетата следваха своя личен интерес, то в такъв случай не би имало никаква разлика между тестваните групи", изтъкна д-р Фуджита. "Тези животни, досущ като хората, са способни да действат независимо от своята изгода!"

Източник: БТА  

Добавете Вашия коментар

TOP