КРЪСТОСАХА ВИНКЕЛИ : Уредени ли са победителите в надпреварата за СУРВА 2024?

29 Януари 2024 | 19:05
0 коментара
Общество
България
КРЪСТОСАХА ВИНКЕЛИ : Уредени ли са победителите в надпреварата за СУРВА 2024?

Типично по български се заформи див скандал кой е истинският победител на станалия вече традиционен празник СУРВА.

Тази година за челното място влезли в битка сурвакарите от селата Ярджиловци и Мещица.

 .
Бойко Кичуков

 

Конфликтът

Спечелилите приза били уредени, това става ясно от публикация на местния информационен сайт zapernik.

„Моралният победител на фестивала СУРВА 2024 година са село Ярджиловци. Те не бяха наградени от компрометираното жури на фестивала, съставено от „етлози, музейни работници,фолклористи“ и всякакви други измишльотени, но обраха сърцата на хората – зрители и дори участници на фестивала“, се казва в публикацията.

"Въпреки, че журито унизи село Ярджиловци с плакет на някакво сдружение, хората видяха истинските победители", допълват още от медията.

Според заформилия се скандал се оказва, че Сурвакарската група на Ярджиловци не е печелила Златна маска от 2012 година, а тя била най-голямата и добра група. „Цели 12 години тази група е потискана от това псевдо жури“, е позицията на противниците на спечелилите от село Мещица.

 .
Бойко Кичуков

 

Кой е по-важен

Силно разгневени от конкурсния резултат, местните хора поставят въпроса: „Кой е по-важен? Хилядите герои на сурвакарските групи или псевдо учените от журито, които имат претенции колко много разбират. Нищо не разбират!”

Публикацията завършва с призив: „Уредените Мещица, ако сте мъже, имате един гениален ход, отидете и стиснете ръката на победителите от Ярджиловци и им дайте наградата на тях! Откажете се от Вашата и дайте спортсменски наградата на Ярджиловци. Но дори и да не го направите – този невиждан жест на СУРВА, то едно е ясно:

истинските победители, които и спечелиха сърцата на публиката -  Ярджиловци - гордостта на СУРВА".

 

Фестивалът Сурва - Перник 

 Фестивалът Сурва - Перник 

 

Кметът

В спора се намества и кметът на Перник, Станислав Владимиров. Пред медията той отговаря на въпроса дали е уредил Златната маска да грабнат от Мещица, село, демонстриращо близост до неговата партия „Движение за просперитет на Перник“: „Нямам общо с награждаването на Сурва 2024. Казал съм журито напълно независимо и безпристрастно да отсъжда и виждате какво стана“.

Кметът заявява, че няма да позволи повече награждаването на опозорява труда и участието на фестивала, щяло има кардинални промени.

 

Кметът на Перник Станислав Владимиров

 Кметът на Перник Станислав Владимиров
pernik.bg/kmet

 

“В момента съм болен, нека да ми мине и ще събера всички, за да променим награждаването в полза на честността и групите. Тази година категорично подходът беше да не се месим в работата на журито", заявява Станислав Владимиров – Станката.

Той обаче се съмнява дали недоволството е било неизбежно: „Ако наградата бяха взели Ярджиловци, които наистина бяха изключителни, пак щяхте да ме обвините в същото, защото кметицата на Ярджиловци също се яви от ДПП на изборите. Не трябва да се гледа така. Чувал съм, че в миналото е правено, но при мен няма връзки и не е имало натиск над журито. Решението Мещица да спечели, е тяхно“. Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP