Кризата удари Хотелиерите в Пиринско! Агенции продават хотел „Верджилио“ в благоевградския кв. „Струмско“ за 252 000 евро

04 Май 2015 | 22:59
5 коментара
Бизнес
Кризата удари Хотелиерите в Пиринско! Агенции продават хотел  Верджилио  в благоевградския кв.  Струмско  за 252 000 евро

Хотелиерите в Пиринско по почина на колегите си в Банско усилено опитват да се освободят от хотелите си. Това показва справка в няколко от най-оборотните агенции за недвижими имоти, където обявите под линк „хотели, продава, Югозападна България“ успешно догонват като бройка тези по Черноморието, съобщава Struma.bg.

В самия Благоевград се продава всеки пети от работещите в момента хотели.
252 000 евро се опитва да вземе за хотел „Верджилио“ в благоевградския кв. „Струмско“ собственикът му - бившият полицай Димитър Зонев. Обявата за продажба на кокетната сграда е съвсем прясна - едва от 11 дни. При разгърната площ от 383 кв. м търсената цена от 657.96 евро/кв. м е една от най-ниските в Благоевград, още повече че в нея е включено оборудването на хотела, 50-местен ресторант, басейна в двора и т. н. Самият хотел работи с клиенти от 2011 г., клиенти обаче няма, въпреки че нощувка в единичната стая е 25 лв., а ВИП апартаментът се предлага за 90 лв. на вечер.
Банкови кредити и нищожен оборот са извадили на пазара и романтичния хотел „Санта Круз“ до градския стадион на Благоевград.

Собственикът му Кирил Манов не е обявил цена за продажбата, явно надявайки се кандидат-купувачите да го ориентират каква сума е редно да търси. „Санта Круз“ отвори врати през 2005 г. и благодарение на екзотичното си китайско меню бързо набра популярност, преди 5 г. обаче клиентите рязко спаднаха, наложи се Манов да редуцира персонала от 50 на 12 души, сам да запретне престилка като главен готвач и да занемари градината. Въпреки видимия финансов трус обаче миналата година той опита да купи 29 кв. м общинска земя в съседство на хотела, но съветниците го отрязаха.

Синовете на бившия футболист от ФК „Пирин” /Благоевград/ Никола Шимбов, който почина от инфаркт преди 3 г., също се опитват да продадат семейния мотел в благоевградското с. Бистрица. Той е още в строеж, вероятно затова продажната му цена е 300 000 евро без ДДС. Нищо пара, като се има предвид, че преди няколко месеца беше 450 000 евро, а триежната сграда е с разгърната застроена площ от 2800 кв. м.

На Е-79, близо до Симитли, се продава елегантен, завършен, тухлен и разработен мотел с 2 басейна отвън. Мотел „Найс“ е обявен за продан от собствениците му - Бранимира, дъщерята на бившия директор на ПГ по текстил в Благоевград Янко Иванов, и съпруга й Красимир. Обявата е от няколко дни, а цената е закована на 1 100 000 евро, което е по 733.33 евро/кв. м. Мотелът работи от 1996 г., през 2007 г. претърпя основен ремонт, а собствениците му са готови да го продадат заедно с фирмата, на чието име се води "Найс“, включително с всички лицензи и разрешителни.

Хотели се продават далеч не само в Благоевград. В Петрич 3-звездният хотел „Елена“ е обявен за продан срещу 749 700 евро, или 714 евро за кв. м. В Гоце Делчев хотел „Митницата“ си търси купувач срещу 320 000 евро. Собственичката му Катерина Жилева е включила като рекламна примамка близостта на хотела до големи супермаркети, до новостроящо се летище за чартърни полети в гр. Гоце Делчев и границата с Гърция, не пести изрази като „утвърдена клиентела“ и „голям пътникопоток“. Остава само да се намери паралия.

Модата след бума на строителство на хотелите да започне и бум на продажбите им не подмина и селата. Там пък могат да се намерят хотели на цена, колкото струва една градска гарсониера.
В гоцеделчевското с. Лъки например хотел от 380 кв. м се продава срещу 22 500 евро. Сградата е доста неугледна, има вид на запуснато селско училище, освен това е претърпяла невероятен срив в цената, която миналата година е била 450 000 евро. Като последен опит да я пласират, собствениците й са предложили и вариант бартер за двустаен апартамент в София.
На сметка е и предлаганият за продажба хотел в с. Гайтаниново, където цената от 700 евро за кв. м. звучи буквално обидно за хотелиерския бранш. И тази сграда не е от най-представителните, но и тук има опция за бартерна сделка срещу двустаен апартамент в София, макар и от по-висок ранг: без панелки и крайни квартали.

По последни годишни данни на НСИ през 2012 г. в Благоевградска област е имало общо 20 000 легла, в които за цялата година са пренощували 460 000 души. Тоест всяко от леглата е било заето едва по 23 дни за цялата година. Като се има предвид, че по-голяма част от реализираните нощувки са в Банско, това означава, че повечето от хотелите в другите части на района просто плащат такси и данъци, без в тях да стъпи човешки крак

Добавени коментари

брежанец публикува:
05 Май 2015 | 23:03
спаска събира като пчеличка и после плаща версиите на баща и син малумници верджилио ке приключи като как им процъфте бизнесо с плочките и тухлите хахахахаха чори ела да си играме комар на брежани не се прави на бизнесмен и без това цел живот пацка те носи на граб.
Росен публикува:
05 Май 2015 | 19:29
Купилго е чори да бе да браво че е спаска да му плаща наема дето плаща на зонев до колкото знам 3000 евро има да му дава
интересно публикува:
05 Май 2015 | 12:45
та тоя хотел не ели на чори тонката каза че са го купили?
дани публикува:
05 Май 2015 | 09:57
и мухите и комшиите дето пускат жалби за музиката всичко на куп се продава
14 публикува:
04 Май 2015 | 23:35
С мухите около него ли се продава, или само с този гьол, представян за басейн???

Добавете Вашия коментар

TOP