Кризата на средната възраст: Всичко, което трябва да знаете

02 Април 2024 | 08:25
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Кризата на средната възраст: Всичко, което трябва да знаете

Повечето от нас смятат, че знаят какво е "криза на средната възраст". Това е новата лъскава спортна кола и съмнителната прическа. 

Неведнъж науката ни е показвала, че това, което сме си мислели, че знаем, е напълно погрешно. И така, колко от стереотипното схващане за "криза на средната възраст" е вярно? Как изглежда тя? Кога настъпва? Винаги ли завършва с развод? Съществува ли изобщо кризата на средната възраст? 

Какво представлява кризата на средната възраст? 

Ами, сложно е. Много психолози твърдят, че няма такова нещо: "Няма почти никакви данни в подкрепа на твърдението, че кризата на средната възраст е универсално преживяване. Онези, които провеждат изследвания в тази област, продължават да се чудят защо този мит продължава да битува, след като продължаваме да не успяваме да открием доказателства за него в нашите данни", пише Сюзън Краус Уитбърн, професор по психологически и мозъчни науки в Масачузетския университет в Амхърст, в статия за Psychology Today.  

Всъщност самата "криза на средната възраст" е загадъчна. Като начало, кога точно е "средната възраст"Ако сте млади, има вероятност да си представите, че кризата на средната възраст се появява някъде в началото на 30-те години; изчакайте няколко десетилетия и ще откриете, че определението ви за "средна възраст" може да се простира чак до 70-те години. 

И независимо от десетилетието, което ще определим като "средна възраст", не е сигурно, че и тогава е вероятно да изпаднете в някаква криза.

"Проучване показва, че самооценката на кризите просто става по-честа с напредването на възрастта", пише Ник Хаслам, професор по психология в Университета в Мелбърн, в статия за The Conversation от 2019 г. "Сред участниците в изследването на 20 години 44% съобщават за криза, в сравнение с 49% от тези на 30 години и 53% от тези на 40 години."  

Подобни заключения са направени и в други изследвания. По-възрастните участници съобщават, че кризите на средната възраст настъпват по-късно; "средната възраст" през 90-те години на миналия век се е разглеждала като десетилетие или две по-рано, отколкото сега. Според някои изследователи "средната възраст" изобщо не е възраст, а начин на живот. 

"Вероятно няма ясно изразена криза на средната възраст. Само кризи, които настъпват по време на средната възраст, но биха могли да настъпят и преди или след това", заключава Хаслам.  

Източник: istockphoto

Защо хората изпадат в криза на средната възраст? 

Толкова за експертното мнение - факт е, че живеем в свят, в който почти половината от хората над 50 години твърдят, че са преживели криза на средната възраст. И се оказва, че има една група учени, които определено вярват в този феномен: не психолози или дори биолози, а икономисти. 

"Няма нито "ако", нито "но", благосъстоянието има U-образна форма във възрастта", пише Дейвид Бланшфлауър, професор по икономика в Дартмут, в статия от 2020 г., изследваща нивата на щастие през целия живот.

"Средната възраст, при която U-образната форма се минимизира в 477-те оценки на ниво държава, представени в изследването, е 48,3 години." 

Трудно е да се преувеличи колко неизбежен изглежда тази графика на щастието. Тя е потвърдена в 145 държави - от Америка до Зимбабве. Тя се проявява дори при шимпанзета и орангутани. "Има го в богати и бедни страни - пише Бланшфлауър; - открих го в Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Африка".  

Източник: istockphoto

Така че явно има нещо в средната възраст, което ни кара да се депресираме. Но защо? В края на краищата в много отношения средната възраст е най-добрият период от време, който преживяваме: тогава печелим най-много; средностатистически сме се установили в кариерата и личния си живот; по-възрастни сме, да, но по-мъдри, но все пак се отчайваме. 

Елиът Джакс смяташе, че знае защо. Именно той в средата на 50-те години на миналия век за първи път въвежда в английския език термина "криза на средната възраст": "В хода на развитието на индивида има критични фази, които имат характер на точки на промяна или периоди на бърз преход", пише той в статия от 1965 г., озаглавена "Смъртта и кризата на средната възраст". "Може би по-малко познати, но все пак реални, са кризите, които настъпват около 35-годишна възраст - които ще нарека криза на средната възраст", посочва авторът.   

И причината за тази криза според него е очевидна. "Парадоксът се състои в това, че навлизаме в разцвета на живота, в етапа на реализация, но в същото време разцвета и реализацията са остарели", обяснява той. 

С други думи, предположи той, кризата на средната възраст е това, което се случва, когато внезапно осъзнаеш, че ще умреш - по-скоро рано, отколкото по-късно. Това може да предизвика множество маниакални прояви - "натрапчиви опити да останете млади", пише Джакс, включително "хипохондрична загриженост за здравето и външния вид, поява на сексуална разпуснатост с цел доказване на младост и потентност, както и липса на истинско удоволствие от живота" - всичко това подсъзнателно има за цел да убеди Вселената, че сте все така млади и здрави. 

Източник: istockphoto

Това обаче е било преди повече от 60 години. Какво мислят днешните експерти за причините за кризата на средната възраст?  

Е, честно казано, не сме сигурни. "Краткият отговор е, че не знаем какво я предизвиква", признава през 2013 г. Джени Чанфро, старши изследовател в Националния център за социални изследвания.  

Източник: istockphoto

Най-доброто предположение?  

Джакс може би е бил прав през цялото време. "Някои изследвания предполагат, че кризата на средната възраст настъпва поради неудовлетворени очаквания", пише Чанфро - "осъзнаването, че младежките стремежи не са били и няма да бъдат постигнати, но когато хората коригират очакванията си в по-късна възраст, благосъстоянието им се подобрява." 

Източник: istockphoto

Какви са симптомите на кризата на средната възраст? 

И така, ако проблемът е осъзнаването на стареенето и смъртността, какво е лекарството? До известна степен има причина за клишето за спортните коли и новите връзки. 

Всъщност хората, преживяващи криза на средната възраст, "могат да водят по-безразсъден начин на живот поради спешната необходимост да преоценят живота си и наистина да живеят", казва психотерапевтът Анет Нуньес пред MindBodyGreen през 2022 г.  

"Достигате средата на живота си и оценявате това, което сте направили в живота”, казва тя. 

Някои от последиците от това не са толкова тревожни - в крайна сметка няма нищо лошо в това да обновиш гардероба си или да боядисаш косата си в неоново зелено, дори ако това кара тийнейджърите да ти хвърлят неприлични погледи. Други симптоми са по-философски, свързани с преоценка на досегашния ви живот и накъде отива той сега - което е логично за това, което в крайна сметка е почти окончателната екзистенциална криза. 

Но някои "симптоми" са истински причини за безпокойство. Известно е, че безразсъдното поведение се засилва в средата на живота, като засегнатите от кризата се опитват да "избягат чрез нещо, което изглежда моментно приятно", казва Дъглас Лабиер, бизнес психолог и психоаналитик във Вашингтон, пред AARP през 2022 г.; "новата кола, млада съпруга, алкохолът или наркотиците". По това време се наблюдава и пик на самоубийствата. Данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)  показват ясен пик в средната възраст, когато броят на самоубийствата се покачва над два пъти в сравнение с юношеството. 

"Кризата на средната възраст е реална. Изглежда, че има нещо особено в нея, което я прави по-малко податлива на различията в обстоятелствата, отколкото проблемните години в средата на тийнейджърството", пише Чанфро. 

Източник: istockphoto

Можете ли да се възстановите от кризата на средната възраст? 

Въпреки всички тези мрачни прогнози, на хоризонта се появяват и добри новини - първата от тях е, че има вероятност дори да не изпаднете в криза на средната възраст.  

"Средната възраст може и да е разтърсваща за някои, но няма доказателства, че обикновено е период на криза и отчаяние. От психологическа гледна точка нещата обикновено се подобряват", посочва Хаслам.  

Цифрите потвърждават това. Въпреки анекдотичните ужасяващи истории, има малко доказателства, че броят на разводите се повишава през средната възраст - всъщност той е по-нисък от всяка възраст преди това и продължава да намалява. И макар да е сигурно, че продажбите на луксозни автомобили могат да достигнат своя връх при купувачите на 40 и 50 години, това също толкова добре може да е просто знак за това колко добре върви животът им до този момент.  

Като цяло изглежда, че кризата на средната възраст не само може да бъде избегната, но дори и да ни сполети, тя е временна и не е чак толкова лоша. Всъщност може би дори са нещо добро, посочва Томас Хилс, доцент по психология в Университета на Уоруик, в статия за The Conversation от 2013 г.    

"Кризите на средната възраст всъщност са много полезни. Започваш да определяш кой си и какво искаш да правиш до края на живота си", посочва специалистът.  

Източник: IFL Science 

Добавете Вашия коментар

TOP