Криза за таксиджии в Благоевград

15 Август 2022 | 13:56
0 коментара
Бизнес
Криза за таксиджии в Благоевград

Все по-трудно се намират шофьори, които да карат таксита в Благоевград. Младите хора се отдръпват от този бранш, тъй като тази работа не им носи високи доходи. Причината е в ниските цени на услугата на фона на тарифите в страната, твърди управителят на фирма „Окей такси” – Росен Начев.

В община Благоевград цените на фирмите в момента са 75 стотинки за километър дневна тарифа и 85 стотинки за километър нощна тарифа. Горният праг пък е 1 лев. През юни на своя сесия местният парламент отказа да увеличи цените на таксиметровите услуги. Затова дефицитът на таксиджии става все по-голям, кризата вече е налице, уверява Начев.

Младите и активни хора отказват да сядат зад волана, защото не могат да изкарат големи надници. Остават на работа пенсионерите, но те карат по 3-4 часа на ден, а през нощта почти никой от тях не дава дежурства. „Работили са цял живот, те припечелват по нещо към пенсиите си, а не гонят високи надници. Не можем да им се сърдим. Ако не се увеличат цените на нашите услуги, то в града ще има още по-тежка криза за таксита”, смята Росен Начев.

Тази криза се усеща и сега, най-вече в петък срещу събота и в събота срещу неделя, когато много благоевградчани излизат на заведение. Те обаче трудно успяват да си викнат такси в тъмната част на денонощието, защото колите са много малко.

„Звънят ми на мен по нощите, но нищо не мога да направя. Никой насила не можем да накараме да работи. Понякога и през деня на пиаците има само по една-две коли. Така че кризата за работна ръка е факт”, допълва управителят на „Окей такси”.

Добавете Вашия коментар

TOP